što se događa?

Ostavku dao jedan od vodećih članova vatikanskog odbora protiv seksualnog zlostavljanja djece

29.03.2023 u 19:59

Bionic
Reading

Hans Zollner, jedan od vodećih članova vatikanskog odbora protiv seksualnog zlostavljanja djece, u srijedu je objavio da je podnio ostavku u tom tijelu, a kao razlog naveo je zabrinutost zbog načina na koji ono djeluje

Zollner je jedan od osnivača Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika koje je papa Franjo pokrenuo 2014. u sklopu napora protiv desetljeća dugih skandala pedofilije unutar Rimokatoličke crkve.

Njegov nagli odlazak oštar je udarac ugledu Povjerenstva, a dolazi nakon što je nekoliko članova rano podnijelo ostavke, žaleći se da komisija nema stvarnu moć i nailazi na unutarnji otpor.

"Tijekom proteklih godina postao sam sve zabrinutiji načinom na koji povjerenstvo, po mom mišljenju, radi na postizanju svog cilja zaštite djece i ranjivih osoba", priopćio je isusovac. 

Zollner je rekao da njegova ostavka stupa na snagu 14. ožujka i dodao da ne može živjeti s problemima „osobito“ u područjima transparentnosti, odgovornosti i usklađenosti. 

Voditelj Povjerenstva, američki kardinal Sean O'Malley, ranije u srijedu rekao je da je Zollner odstupio zbog prevelikog radnog opterećenja.

Prošle godine Franjo je Povjerenstvu povećao utjecaj kada ga je novim ustavom Svete Stolice smjestio u vatikanski doktrinarni odjel koji presuđuje u slučajevima zlostavljanja, te ovlastio da izradi godišnje izvješće o svećeničkom seksualnom zlostavljanju.

Zollner je u priopćenju osudio nejasne uloge i prakse zapošljavanja te nedefiniran odnos tog tijela i Vatikanskog ureda za doktrinu.

Također se žalio na "neadekvatnu" financijsku odgovornost i odgovornost u donošenju odluka.

Zollner, koji također vodi centar za proučavanje zlostavljanja na rimskom Papinskom sveučilištu Gregoriana, rekao je da ostaje otvoren za razgovore s povjerenstvom te se nada da će ono riješiti svoje probleme.

Svoj odlazak najavio je nekoliko dana nakon što je Franjo ažurirao pravila o postupanju sa spolnim zlostavljanjem u Katoličkoj crkvi, proširivši njihov opseg na laičke katoličke čelnike i navodeći da i maloljetne i odrasle osobe mogu biti žrtve.