NEZADOVOLJSTVO

Ostavke u tek osnovanim Kosovskim snagama sigurnosti

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 27.01.2009 12:29
  • Objavljeno 27.01.2009 u 12:26
Kosovska policija

Kosovska policija

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Samo tjedan dana nakon što su osnovane Kosovske snage sigurnosti koje su zamijenile dosadašnji Kosovski zaštitni korpus, trojica visokih časnika tih snaga podnijela su ostavku na dužnost, javila je u utorak ujutro Kosovska televizija.

Trojica visokih časnika, bivših visokih zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova i Kosovskog zaštitnog korpusa, brigadni general Fadil Kodra, pukovnici Zenun Kodra i Raif Preteni, kao razloge ostavke navode način izbora u sastav novih snaga sigurnosti, netransparentnost kojom je izvršen izbor te izravno upletanje izvana u rad tijela zaduženog za novačenje u nove, brojčano manje snage, kojom prigodom više od tisuću pripadnika dosadašnjeg Kosovskog zaštitnog korpusa nije ušlo u sastav novih snaga.

Trojica časnika poslala su pismo najvišim dužnosnicima kosovskih institucija i zapovjedniku Kosovskih snaga sigurnosti u kojem su iznijeli brojne neregularnosti tijekom izbora pripadnika novih snaga.

U znak neslaganja s načinom formiranja novih sigurnosnih snaga već prvoga dana ostavku je podnio i general Sami Lushtaku, zapovjednik Garde Kosova koja je djelovala u sklopu Kosovskog zaštitnog korpusa.

Više stotina pripadnika sada već bivšeg Kosovskog zaštitnog korpusa prošloga je tjedna dva dana prosvjedovalo pred Skupštinom Kosova zato što nisu primljeni u nove snage sigurnosti, nezadovoljni svojim položajem. Kosovska vlada odlučila je izdvojiti 13 milijuna eura kako bi se oni osposobili za druge poslove i izrazila spremnost razmotriti pojedinačne žalbe onih koji nisu primljeni u nove snage.

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu zatražio je da se ne politizira osnivanje kosovskih snaga sigurnosti.

Nove Kosovske snage sigurnosti (KSS), koje će po sastavu biti multietničke i raditi na temelju standarda NATO-a, počele su djelovati prošle srijede nakon što je dan ranije, nakon devet godina, raspušten Kosovski zaštitni korpus. Prvi krug novačenja trajat će do 14. veljače.

Međunarodne mirovne snage na Kosovu (KFOR) sudjelovat će u odabiru i osposobljavanju kandidata za KSS, u kojem će biti 2500 stalnih pripadnika i 800 pričuvnih pripadnika.

Osnivanje novih multietničkih snaga sigurnosti predviđeno je planom međunarodnoga posrednika Marttija Ahtisaarija na temelju kojega je Kosovo prošle godine proglasilo neovisnost.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi