ČISTKA NA OTOKU

Ostavka britanske ministrice unutrašnjih poslova?

02.06.2009 u 21:17

Bionic
Reading

Britanska ministrica unutrašnjih poslova Jacqui Smith namjerava podnijeti ostavku, rekao je u utorak izvor blizak visokoj dužnosnici laburističke vlade

Ukoliko dođe do ostavke, Smith će biti najviše rangirana dužnosnica kabineta koja je pala žrtvom skandala oko zloupotrebe putnih troškova. Britanci su bjesni nakon što su mediji otkrili da su se mnogi parlamentarni zastupnici okoristili njihovim novcem da bi, primjerice, očistili jarak oko kuće.

Ugled ministrice Smith se narušio već u ožujku kada je u javnost procurila kopija njezinih parlamentarnih troškova iz koje je vidljivo da je za novac poreznih obveznika 'rentala' i porno filmove za svog supruga.

Očekuje se da će nakon europskih i lokalnih izbora laburistički premijer Gordon Brown prionuti reorganizaciji vlade kako bi se spremnije dočekali parlamentarni izbori 2010. godine. Govori se i da bi ministar vanjskih poslova David Miliband mogao biti zamjenjen.

Financija tržišta, međutim, ne čine se uznemirena zbog skandala i mogućih turbulencija u vladi, tvrdeći da 'nije važno tko je ministar gospodarstva i financija'.