bez dlake na jeziku

Oštar odgovor bugarskog premijera šokirao poduzetnike koji su navalili na državni novac u koronakrizi

15.04.2020 u 20:46

Bionic
Reading

Bugarski premijer Bojko Borisov predložio je bugarskim biznismenima, koji su navalili na vladin novac za tobožnje spašavanje radnih mjesta, da najprije prodaju svoje skupe limuzine, pa da mu se tek onda obrate za pomoć

'U "bijednoj“ i "siromašnoj“ Bugarskoj trenutno su, prema policijskim statistikama, registrirana tri Bugattija kakve vozi nogometna zvijezda Ronaldo. Postoji i 241 automobil marke Bentley, 123 Ferrarija, 54 Maybacha, 22 McLarena, 87 Lamborghinija, 311 Maserattija. Registrirana su također i 84 Rolls-Roycea, 280 Hummera, oko 4000 Jaguara i više od pet tisuća Porschea.

Umjesto otpuštanja radnika i smanjivanja njihovih plaća, vlasnici ovih limuzina mogu se u ovoj krizi uslijed epidemije barem odreći dijela svojega skupocjenog voznog parka', poručio je kapitalistima u svojoj zemlji bugarski premijer, piše Slobodna Dalmacija.

Borisov je dodao kako su glamurozni automobili tek mali dio njihova akumuliranog bogatstva.

Na primjedbe tamošnje udruge poslodavaca kako je uvrijedio bugarske poslovne ljude, Borisov je uzvratio kako rutinski odbija takve optužbe, jer je njegova isključiva namjera bila zaštititi radnike i radnička prava u tekućoj krizi.

'Ako poslodavci prodaju samo po jedan od brojnih svojih automobila, a od nabrojenih nijedan nije jeftiniji od 200 tisuća eura, to mnogim njihovim zaposlenicima može osigurati plaće barem jedan mjesec. A k tome je to bogatašima kudikamo manja žrtva nego da radnici ostanu bez jedinog izvora egzistencije'', pojasnio je Borisov.

U Hrvatskoj slične preporuke s nijedne od brojnih dužnosničkih govornica, dosad još nismo čuli.