VLATKO CVRTILA:

Osobno poznanstvo s Angelom Merkel može biti presudno

05.03.2015 u 16:31

Bionic
Reading

Kakve koristi Hrvatska može imati od susreta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i njemačke kancelarke Angele Merkel, najavljenog za 17. ožujka? Vlatko Cvrtila, dekan Veleučilišta Vern i bivši savjetnik predsjednika RH i predsjednice Vlade, smatra da aktualna predsjednica, unatoč tome što je friško preuzela dužnost, može napraviti puno, dijelom i zbog osobnog poznanstva s njemačkom kancelarkom

Ured predsjednice izvijestio je u četvrtak da će Kolinda Grabar Kitarović za manje od dva tjedna otputovati u Njemačku, gdje će se susresti s kancelarkom Angelom Merkel i predsjednikom Joachimom Gauckom.

Cvrtila objašnjava da se posjeti takve razine inače jako dugo pripremaju kako bi se postigli nekakvi rezultati, a predsjednica nije toliko dugo na dužnosti na Pantovčaku. Ipak, kao pozitivno ističe to što se njemačka kancelarka i hrvatska predsjednica poznaju još iz vremena kada je Kolinda Grabar Kitarović bila pomoćnica glavnog tajnika NATO-a.

'Očito je da i takvo poznanstvo ponekad može presuditi da se neke stvari učine bez obzira što se nisu pripremale dulje vrijeme. Mislim da je to jedna ohrabrujuća najava s obzirom na dosadašnji opći dojam da Njemačka nije u nekim situacijama stajala iza Hrvatske onako kako smo mi to htjeli', ocijenio je Cvrtila za tportal.

Posve je jasno, dodaje Cvrtila, što Njemačka danas predstavlja u Europskoj uniji, u europskoj ekonomiji, pa i izvan Europe. Stoga, svaki pomak u međusobnim političkim, a posebice gospodarskim odnosima, može biti samo na korist Republike Hrvatske.

'Mislim da naša predsjednica, sa svojim međunarodnim backgroundom, u tom smislu može puno toga napraviti ne samo u Njemačkoj, nego i u Europi, a sigurno možemo očekivati i njezin put u SAD. Naravno, da bi se tu postigli određeni rezultati mora postojati dobra suradnja između Vlade i predsjednice, u najmanju ruku između predsjednice i ministrice vanjskih i europskih poslova i prve potpredsjednice Vlade Vesne Pusić, ali i ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, jer je predsjednica sama najavila da će svoja putovanja koristiti i za podršku hrvatskom gospodarstvu', ističe Cvrtila zaključujući da ona sama može otvoriti vrata, ali je Vlada mora pratiti kako bi se neke stvari realizirale.

Osim toga, Hrvatska ima svoju povijest odnosa sa svakom državom, pa bi bilo poželjno da komunikacija između predsjednice RH i Vlade uoči njezinih putovanja bude sinkronizirana kako bi se mogli donijeti zajednički zaključci o specifičnim pitanjima.