borba s konkurencijom

Osnovana udruga 'Vrgoračke Jagode' radi zaštite domaće jagode

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 18.12.2018 12:15
  • Objavljeno 18.12.2018 u 12:15
Udruga će predati elaborat zaštite geografskog podrijetla, kojim će se pokušati zaštiti vrgoračku jagodu od konkurencije.

Udruga će predati elaborat zaštite geografskog podrijetla, kojim će se pokušati zaštiti vrgoračku jagodu od konkurencije.

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Najveći uzgajivači jagoda s područja Vrgorca udružili su se u udrugu u namjeri da zaštite domaću jagodu od konkurencije, zbog čega su krenuli s predajom elaborata za zaštitu geografskog podrijetla 'Vrgoračke jagode'

Proizvođači iz tri vrgoračka polja - Rastok, Jezero i Bunina - njih 41, udružili su se u udrugu 'Vrgoračka jagoda' s ciljem zaštite interesa proizvođača ovog važnog proizvoda za vrgorački kraj.

U polivalentnoj dvorani grada održana je osnivačka skupština nove udruge, koja je u utorak izabrala Slobodana Dropulića za predsjednika te usvojila Statut i izabrala predstavnike udruge.

Za potpredsjednika izabran je Milan Franić, a u Upravni odbor izabrani su Mate Vujčić, Lujo Mihaljević, Mario Gašpar, Ante Barbir, Predrag Pervan. Tajnik je Đino Ružičanin, a na Nadzorni odbor čine Marijana Dropulić, Živko Grljušić, Drago Pervan, Lujo Granić i Velimir Rakušić. U Sudu časti sjede Mate Mihaljević, Vedran Erceg i Denis Raboteg, a likvidator udruge je Vojko Pervan.

Zaštititi 'Vrgoračku jagodu' od konkurencije

Nakon pravnog upisa, udruga kreće s predajom elaborata zaštite geografskog podrijetla, kojim će se pokušati zaštiti vrgoračku jagodu od konkurencije.

Kao osnovne djelatnosti nove udruge navedeni su - poticanje i vrednovanje proizvodnje i prodaje jagode, zaštita oznakama sukladno Zakonu o oznakama izvornosti, oznakama zemljopisnog podrijetla i oznakama tradicionalnog ugleda poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i temeljnih karakteristika kakvoće sadržanih u Pravilniku o proizvodnji i preradi.

Predviđen je i nadzor nad uporabom znaka i imena 'Vrgoračka jagoda', zatim promidžba posebnosti, kakvoće i karakteristika jagode u zemlji i inozemstvu, sudjelovanje u svim inicijativama koje imaju za cilj promidžbu domaće jagode, zauzimanje za interese članova Udruge pred različitim komisijama, tijelima i predstavnicima lokalne, regionalne i državne uprave koje donose propise vezane uz proizvodnju i preradu jagoda.

  • +8
  • +5

Vrgoračke jagode

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Udruga će pratiti kretanja na tržištu jagoda, uključujući cijene, potražnju, mogućnosti prodaje, vrednovanje kvalitete i druge pojedinosti koje Upravni odbor bude smatrao posebno važnim. Važnom smatraju i suradnju s državnim i regionalnim tijelima, odnosnim svim institucijama zaduženima za kontrolu i nadzor proizvodnje, prerade i trženja 'Vrgoračke jagode'.

Promicati i koordinirati studije za unaprjeđenje proizvodnje i prerade

Najavljuju i promicanje i koordiniranje studija i istraživanja za unaprjeđenje tehnologija proizvodnje i prerade, stručnu potporu članovima iz područja tehnologije, higijene, marketinga, investiranja, stručnu izobrazbu članova o novim tehnologijama proizvodnje, odnosno kvalitetno informiranje, poglavito o mjerama koje moraju poduzeti na temelju važeće zakonske regulative.

Udruga će zastupati članove pred tijelima uprave zaduženima za provedbu određenih zakona, poticati sklapanje sporazuma s drugim gospodarskim grupacijama, poticati osnivanje zajedničkih proizvodnih pogona radi postizanja boljih financijskih rezultata. Najavljuju i poticanje suradnje i postizanje sporazuma sa srodnim udrugama i organizacijama u Hrvatskoj i inozemstvu radi zaštite i promicanja zajedničkih interesa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!