KUPUJTE DOMAĆE

Stižu vrgoračke jagode

29.04.2013 u 15:28

  • +3

Vrgoračke jagode

Izvor: tportal.hr / Autor: Jure Divić

Bionic
Reading

Od danas se na svim hrvatskim tržnicama može kupiti vrgoračka jagoda, poručuju iz Udruge vrgoračka jagoda, koja je službeno objavila početak berbe jagoda u vrgoračkim poljima

Jagode ima u prodaji već nekoliko dana, no radi se o uvoznoj španjolskoj jagodi, koja je nešto niže i cijene, jer kvalitetom ne može konkurirati domaćoj. Prva branja jagoda idu na tržnice Zagreba i Splita, a naći će se i na policama Konzuma, koji u Vrgoračkom polju Rastok ima svoj otkupni centar, gdje svoje jagode daju veći proizvođači jagoda. Ovogodišnja kvaliteta i urod su na zavidnoj razini, kaže na Mate Mihaljević, kojeg smo zatekli u Rastoku prilikom berbe prvih ovogodišnjih plodova.

Obitelj Luje Mihaljevića, sa 100.000 sadnica najveći je proizvođač jagoda u vrgoračkom kraju, gdje se oko 200-tinjak obitelji bavi uzgojem jagoda i koji opskrbljuju 50 posto hrvatskog tržišta, i time Vrgorac drže na poziciji najvećeg uzgajivača jagode. Osim Vrgorca, na koji otpada polovica proizvodnje jagoda u Hrvatskoj, značajne udjele na tržištu ima Zagrebačka županija i područje Virovitice, ali zbog boljih klimatskih uvjeta, jagoda s juga Hrvatske prva dozrijeva i prva stiže na tržište. Otkupna cijena prvih jagoda je oko 20 kuna po kilogramu, čime su proizvođači zadovoljni. Jagode se pakiraju po novim standardima, u malene plastične posude koje teže 0,5 kilograma i prije dolaska na tržnice precizno se mjere, tako da u svakoj posudici mora biti od 515 do 525 grama, kazuje na radnik u Kor Neretva, koji je zadužen za pakiranje.

Na tržištu će se sada pojaviti mnogo jagoda i nerijetko se svakakve jagode prodaje pod vrgoračku, no tko želi biti siguran da kupuje vrgoračke jagode neka je kupuje u Konzumu, poručuju iz Udruge vrgoračka jagoda, jer ih otkupljuje samo Konzum, tako da nije moguće da se nađu i u drugim trgovačkim lancima.