PREDIZBORNE AKTIVNOSTI

Osniva se nova politička stranka, Marko Jelić otkriva tko će mu se pridružiti

16.03.2023 u 20:17

Bionic
Reading

Sreću na parlamentarnim izborima iskušat će i potpuno nova politička stranka. Na čelu će joj biti aktualni šibensko-kninski župan Marko Jelić. S njim je u Dnevniku Nove TV razgovarala Sabina Tandara Knezović

"Trebate okvir u kojem ćete djelovati. Ako nemate stranku, ne možete u svim izbornim jedinicima izaći pod istim brojem. A s obzirom da je interes nakon zadnjeg medijskog obraćanja kojeg smo imali, velikog broja nezavisnih, ali i onih koji su u političkim strankama, a nezadovoljni su smjerom u kojem država ide, shvatili smo da moramo ići u tom smjeru", objasnio je Marko Jelić u Dnevniku Nove TV zašto je odlučio osnovati novu stranku.

Većinom se radi o nezavisnim načelnicima i gradonačelnicima. Među imenima je i Filip Zoričić iz Pule, gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić... Intenzivno se razgovara i s Damirom Vanđelićem.

"Imamo o čemu razgovarati. Puno smo toga dosada na nekin način definirali da su nam zajednički interesi i da imamo o čemu razgovarati, a Hrvatska bi s druge strane mogla imati korist od toga", kazao je.

Ističe da, suprotno uvriježenom mišljenju, nije lako pobijediti HDZ ni na lokalnoj razni: "U načelu se radi o tome da trebate pokušati, da trebate jasno artikulirati što želite, svoja viđenja. I imati prave ljude".

Demokršćanske naočale

Objašnjavao je i gdje se ideološki nalazi. Je li bliže HDZ-u, Mostu, SDP-u?

"Ne bih na taj način formirao ideologiju. Ja sam demokršćanin. Moje pogled na svijet je demokršćanski, utemeljen na kršćanskim vrijednostima civilizacije koju baštinimo. Smatram da je to dobar put", rekao je i dodao: "Najbliži su mi dečki iz Fokusa, iz Nezavisne liste mladih. To su normalni ljudi, ideološki neopterećeni. Žele mijenjati svoje sredine. I ono što se može vidjeti je da imaju rezultat."

Kaže da bi koalirao sa svima koji su razumni i nemaju breme nepoštenja i političke nekorektnosti: "A s druge strane, ultralijevo ili ultradesno ili oni koji isključuju sve druge, jednostavno nisu opcija zato što sami sebe ne svrstavaju u opciju koja omogućuje razgovor".

Na pitanje je li Toniju Turčinovu, načelniku općine Murter koje se sumnja da je općinski novac trošio u austrijskom bordelu, savjetovao da ode, Jelić odgovara: "On se meni javio. Kao što je poznato, bio je na listi kad smo imali lokalne izbore. Sa gospodinom Turčinovim sam iznimno dobro surađivao. Na njemu je odluka jer je nezavisni i on mora donijeti odluku na temelju svoje savjesti."

'To je moja stvar'

Na pitanje što bi on učinio na mjestu Turčinova, odgovorio je:."To je moja stvar. Kad bi bilo toliko medijskih natpisa o meni, ja bih stvarno ponudio ljudima da odaberu žele li mene ili nekog drugoga. To je napravio župan Posavec u Međimurju", odgovorio je Jelić.

>>> Molekularni biolog, dekan, vinar amater, lovac, nema što nije radio: Tko je Marko Jelić, čovjek koji je prvo srušio kninsku kraljicu, a potom i Pauka

Komentirao je i slučaj Damira Dekanića. Kazao je da ima malo informacija. Ako je napravio to što mu se stavlaj na teret, kaže, za to će i odgovarati: "Zakon je takav", rekao je na opasku da ni Dekanić, kao ni Turčinov ne mora odstupiti.

"Ako bismo ga mijenjali na način da se, u slučaju da netko bude okrivljen, a ne samo optužen, da treba dati ostavku, tada bi došlo do brojnih političkih zlouporaba", rekao je.