šibensko-kninska županija

Petrina optužio župana Jelića da je 'lažov i prevarant', HDZ-ovci se povukli sa sjednice i srušili kvorum

02.02.2023 u 13:18

Bionic
Reading

Vijećnici HDZ-a povukli su se iz rada Županijske skupštine Šibensko-kninske županije prije početka zasjedanja te su zatražili da vladajuća koalicija predvođena županom Markom Jelićem i skupštinskim predsjednikom Stipom Petrinom dokaže da na sjednici postoji kvorum. Traže i ostavku župana Jelića te nove izbore

HDZ-ovi vijećnici povukli su se 10 minuta prije početka zasjedanja, a nakon što je nezavisni vjećnik Petrina optužio župana Jelića "za nezakonite radnje". Petrina je na konferenciji za novinare prije sjednice rekao da je župan Jelić "notorni lažov i prevarant" te novinarima podijelio USB za kojeg tvrdi da je na njemu "više od tisuću stranica s više od 800 ugovora o djelu" koje je, kako tvrdi, Jelić sklapao sam sa sobom i drugim ljudima.

"Svaka riječ koju ovdje izgovorim ima dokaz u potpisu i pečatu Veleučilišta. Jelić sa sobom sklapa fiktivne ugovore na iznose od preko 80 tisuća kuna, a problem je što nikad nisu ispunjeni uvjeti za njih. Zahtijevam od Veleučilišta se dostave ti ugovori o autorskom djelu. Novac se isplaćivao i imam dokaz”, ustvrdio je Petrina prije početka Županijske skupštine koja naposljetku nije održana jer nije bilo kvoruma.

  • +19
Sjednica Šibensko-kninske županijske skupštine Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

Prvi čovjek županijskog HDZ-a, Željko Burić kazao je da su se njegovi vijećnici povukli zbog, prvo, zbog nefunkcioniranja Županije kao predstavničkog tijela koje u dvije godine vlasti "nije napravilo ništa", drugo, zbog teških optužbi na račun župana Jelića.

Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

„Minimum ljudske i političke korektnosti bilo bi da aktualni župan Marko Jelić podnese ostavku i omogući građanima Šibensko – kninske županije novo preslagivanje i da kažu što misle o aktualnim zbivanjima. Minimum političke korektnosti dvaju koalicijskih partnera koji imaju toliko razmirica, bez da ulazim u to tko je upravu, tko u krivu, bio bi da se izađe na nove izbore”, kazao je Burić.

Burić je kazao da će HDZ-ovi vijećnici napraviti jedino što mogu – povući se sa Skupštine kako ne bi sudjelovali u načinu rada s kojim se ne slažu i kako ne bi snosili odgovornost za nekvalitetno vođenje Šibensko – kninske županije.