MASOVNO HODOČAŠĆE

'Oslonite se na izdržljivu povijest svoje Domovine!'

07.10.2012 u 14:27

Bionic
Reading

U najvećem hrvatskom marijanskome svetištu u Mariji Bistrici danas je održano jubilarno 20. hodočašće Hrvatske vojske i policije, kojima su se pridružili i hrvatski branitelji, misu u crkvi na otvorenom blaženog Alojzija Stepinca predvodio je apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico, a propovijed mise vojni ordinarij, biskup Juraj Jezerinac, koji je vjernicima poručio da se ne boje budućnosti, nego se oslone na izdržljivu povijest svoje Domovine i na vjeru, poput Marije

Uz više od pet tisuća pripadnika Hrvatske vojske, Ministarstva unutarnjih poslova RH, hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, hodočašću su nazočni i ministar obrane Ante Kotromanović, zamjenik ministra policije Evelin Tonković, zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ, načelnik Glavnog stožera HV-a general Drago Lovrić, pripadnici vojske BiH predvođeni vojnim biskupom Tomom Vukšićem, američki vojni biskup Timothy Broglio, direktor Međunarodnog vojnog hodočašća Blaise Rebotier, francuski vojni biskup Luc Ravel i poljski vojni biskup Jozef Guzdek

'Veliki razlog naše radosti je jubilej 20. vojno-redarstvenog hodočašćenja u Mariju Bistricu. Ovdje već 20 godina ranjeni i ožalošćeni nalaze utjehu, zdravi i radosni izriču svoju zahvalnost, neodlučni i smeteni nalaze snagu odlučnog koraka u drugačiji život. Povijest prisutnosti lika Gospe Bistričke ovdje, sinteza je povijesti naroda: ona je najprije ovdje ponosno stajala kao znak nade, potom se 'skrila' u vremenima tuđinskih najezda i rušenja kako bi u svojoj i našoj skrovitosti ostala s nama, da bi se potom ponovno vratila da ovdje bude znakom našeg pouzdanja', istaknuo je u propovijedi vojni ordinarij biskup Jezerinac

Kako je dodao, 'hrvatski branitelji, živi i mrtvi, znali su za čudotvornu snagu ove svete žene; znali su da je Njezina povijest slična svakoj gorkoj povijesti ljudskog života; svjesni su bili da će upravo Ona znat sačuvati vrijednosti za koje se gine'.

'Dragi hrvatski vojnici i policajci, hrvatski branitelji, hrvatski vatrogasci, dragi roditelji i supruge, muževi i djeco poginulih branitelja, svi vi ovdje okupljeni vjernici, ne bojte se budućnosti! Oslonite se na izdržljivu povijest svoje Domovine, na vjeru poput Marije; stavite se na službu drugih poput Gospe, njegujte odnos s Bogom i čovjekom na njezin način povjerenja, predanja, radosti i mira', naglasio je vojni ordinarij Jezerinac.

Također je podsjetio kako je na 4. vojno-redarstvenom hodočašću u Mariju Bistricu 1996. kardinal Franjo Kuharić u propovijedi rekao: 'Kažu da hrvatski vojnik mora imati hrabro srce kad je u obrani izložen opasnostima. Ali vojnik mora imati i dobro srce. Da bude zaštitnik slaboga, pomoćnik ugroženome, pa bio to i neprijatelj. Zato vojnik s kršćanskim srcem poštuje i zarobljenika. Nikada neće prekoračiti granice obrane da bi činio nasilje'. Kardinal Kuharić tada je naglasio kako vojno hodočašće 'nije parada, nego svjedočanstvo da u Hrvatskoj vojsci (i policiji) Isus Krist ima svoj prostor, da bi došao u srce vojnika (i policajca), svojom istinom, otkupljenjem i spasenjem', da 'mole i slušaju Božju Riječ i ispituju svoju savjest, i da se vratite u svoje jedinice obnovljeni'.

Vezano za te Kuharićeve riječi vojni ordinarij Jezerinac pozvao je okupljene vjernike neka ovo 20. vojno hodočašće bude događaj promjene, dan radosti.

'Ostanimo duboko povezani međusobno molitvom, kanimo se podjela, njegujmo vrijednost drugoga, poštujmo prava života i čovjeka, čuvajmo dobro koje je omogućilo našem narodu da opstane. Zahvaljujmo Bogu za poginule branitelje, molimo za poginule, optuženim hrvatskim generalima kao i svim braniteljima neka udijeli svoju snagu da izdrže sadašnje teškoće', zaključio je vojni ordinarij Jezerinac.

A 4. prosinca 1998. godine u Ministarstvu obrane RH potpisan je dokument Ustroj Vojnog ordinarijata za MORH. Isti takav dokument za MUP potpisan je u Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) 13. prosinca 1999. godine. Tim dokumentima Vojni ordinarijat u RH ispunio je sve uvjete za svoje osamostaljenje u kabinetima ministara obrane i unutarnjih poslova, podsjetio je na Mariji Bistrici vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac.