zdravstveni problem

Osječko-baranjska županija u borbu protiv komaraca ide promjenom zakona

15.12.2021 u 15:25

Bionic
Reading

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić najavio je u srijedu da će predložiti izmjenu Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti radi zaštite od komaraca na području te županije budući da nema dogovora općina i gradova o zajedničkom djelovanju

Nakon koordinacije s gradonačelnicima i načelnicima općina s područja županije, Anušić je objasnio kako je riječ o zakonu kojim će se zaštiti kućanstva od zaraznih bolesti jer je problem s komarcima i zdravstveni problem.

U sklopu te inicijative najavio je da će se novcem iz europskih fondova izgraditi centar koji će se brinuti o suzbijanju komaraca na temelju zakonskih obveza, a općine i gradovi će ga sufinancirati iz svojih izvora.

Općine i gradovi tako više neće morati razmišljati hoće li se boriti protiv komaraca, to će biti zakonom regulirano, poručio je Anušić i podsjetio kako s jedinicama lokalne samouprave već tri godine o tome pokušava postići dogovor.

Najprije je, istaknuo je, predložio da sve općine i gradovi dio novca koji su do sada izdvajali stave na jedno mjesto te da se krene s larvicidnim tretmanom na početku godine i završi s tretiranjem iz zrakoplova kada to bude najpotrebnije.

Kako su neke općine i gradovi od toga odustale, rekao je, i on je odustao od te ideje, ali će se nastaviti provedba ostalih zakonskih obveza, kao što su promatranje i davanje preporuka za tretiranje komaraca, koje će se objavljivati na mrežnim stranicama županije.

Žaljenje zbog nepostignutog dogovora o zajedničkoj borbi protiv komaraca izrazio je načelnik općine Bilja Željko Cickaj, na čijem je području i Park prirode Kopački rit i za koju najezda komaraca u ljetnom razdoblju nije samo zdravstveni, nego i veliki ekonomski problem.

"Znamo da upravo zbog nesudjelovanja svih općina ovaj tretman neće biti tako učinkovit kao što bi bio da zajednički djelujemo protiv komaraca. Nadam se da će župan uspjeti u promjeni zakonskog okvira i da se svi prisile na izvršenje svojih obveza", rekao je Cickaj.

Od župana Anušića zatražio je da se larvicidno tretiranje omogući i u Parku prirode Kopačkome ritu jer je to turistička općina i općina u kojoj se ljudi bave poljoprivrednom proizvodnjom u staklenicima i plastenicima, a to su mjesta na kojima je nemoguće raditi zbog komaraca.