obrana od poplava

Osječko-baranjska županija spremna za očekivani rekordni vodostaj Drave u petak

08.08.2023 u 14:40

Bionic
Reading

Osječko-baranjska županija spremna dočekuje petak, 11. kolovoza i rekordni vodeni val i vodostaj na Dravi, poručeno je u utorak sa sjednice županijskog Stožera civilne zaštite

Cjelokupan sustav je spreman, no nadamo se da vodeni val, koji prijeti zaista rekordnom visinom, neće donijeti veće štete županiji, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ i zamjenik župana Mato Lukić.

Pozvao je sugrađane da se odgovorno ponašaju na kupanju, vožnji čamcima i šetnji ugroženim područjima. Apeliramo da to ne čine i tako čuvaju prvenstveno sebe, kazao je.

Izvijestio je da su članovi Stožera već obišli sve potencijalno kritične točke, osobito vikend naselje Karašica gdje je u tijeku završetak izgradnje boks-barijera u dužini od 750 metara.

  • +19
Drava kod Koprivnice probila nasip i izlila se u Šodericu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak

Ravnateljstvo CZ u nedjelju, 6. kolovoza donijelo je odluku o visokom stupnju pripravnosti obrane od poplava za sve gradove i općine u slivu Drave, a danas je donijeta odluka da se operativne snage civilne zaštite u svim općinama i gradovima na području županije stavljaju u stanje pripravnosti, i to do opoziva.

Direktor Vodnogospodarskog odjela za Dunav i Dravu Hrvatskih voda Željko Kovačević izvijestio je kako su vodostaji Mure i Drave na svim vodnomjernim postajama viši su od onih 2014. godine, kada je situacija u Osječko-baranjskoj županiji bila izvanredna.

  • +3
Pogled iz zraka na kuću kod Šoderice koju je odnijela bujica Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

U ovom trenutku glavne su nam aktivnosti u vikend-naselju Karašica, gdje smo napravili zaobalne nasipe duže od jednog kilometra te postavili boks-barijere, kazao je, te dodao da su Hrvatske vode od poplava 2014. godine izvele niz radova na sustavu obrane od poplava.

Izgradili smo nasipe u Svetom Đurađu i kod Viljeva, sustav obrane od poplava u Karašici, u Osijeku imamo obaloutvrdu gradskog tipa prema Donjem gradu, a zaštita postoji i na lijevoj obali Drave. Stalno dograđujemo sustav, no Drava uvijek može iznenaditi, rekao je Kovačević.

Načelnik osječkog Stožera CZ i zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin kazao je kako je stanje ozbiljno, ali da nema mjesta panici.

U Osijeku očekujemo vrlo visok vodostaj Drave za vikend, prognoza je da će se ona izliti na šetnicu na lijevoj obali, kazao je Vulin i pozvao građane da ne idu na to područje.

Na sjednici Stožera CZ, uz predstavnike Ravnateljstva CZ, policije, vatrogasaca, Hrvatskih voda bili su i predstavnici gradova i općina na slivu Drave – Osijeka, Donjeg Miholjca, Belišća, Valpova, Podravske Moslavine, Viljeva, Petrijevaca, Bilja, Petlovca i Jagodnjaka.