APEL ZBOG KRIZE

Osječki umirovljenici traže jeftinije komunalne usluge

penzioneri umirovljenici šetnja

penzioneri umirovljenici šetnja

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Niksa Stipanicev

Osječka podružnica Bloka umirovljenici zajedno-Stranka umirovljenika (BUZ-SU) zatražila je danas od osječkog Gradskog vijeća i gradonačelnika Krešimira Bubala da razmotre mogućnost snižavanja cijena komunalnih usluga iz gradske nadležnosti, kako bi se u vrijeme krize pomoglo građanima.

Potpredsjednica osječke podružnice Zlata Halusek kazala je na konferenciji za novinare kako pozdravljaju nedavnu odluku Gradskog vijeća o nedavanju suglasnosti na poskupljenje toplinske energije, što je predložila tvrtka HEP-toplinarstvo.

Ocijenila je kako grad Osijek ne može utjecati na cijene električne energije, plina i druge cijene o kojima odlučuje državna vlast ali može utjecati na cijene komunalnih usluga.

Ustvrdila je da su se 2009. godine nakon što je na lokalnim izborima pobijedila koalicija HDSSB-HNS, odmah povećale cijene komunalnih usluga za 20-30 posto, i to vode, odvoza smeća, pogrebnih usluga i grobnih naknada, naknade za dječje vrtiće.

Predlažemo da gradonačelnik i Gradsko vijeće razmotre te cijene na koje mogu utjecati i mogućnost njihova snižavanja. U ovako teškim vremenima bilo bi potrebno da grad pokaže dobru volju i snizi cijene na koje grad može utjecati, kazala je Halusek.

S obzirom da grad sufinancira gradski prijevoz za neke kategorije stanovništva, tako bi mogao sufinancirati i cijene nekih drugih komunalnih usluga, za što grad ima mogućnosti, a to bi posebice pomoglo umirovljenicima s malim mirovinama, nezaposlenima, socijalno ugroženima, kao i drugim građanima, dodala je.

Povjerenik Županijske organizacije BUZ-SU Ivica Glavaš ocijenio je kako je po cijeni vode u hrvatskim gradovima Osijek pri samom vrhu, a pri tome je jedini koji nema uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.

Zatražio je da se cijena vodoospkrbe svede u realne okvire i uvede posebna cijena za socijalno ugrožene građane, jer iz sadašnje situacije slijedi da će kada grad dobije uređaj za pročišćavanje, usluga vodospskrbe biti još skuplja.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!