MIROSLAV ROŽAC

Osječki sud objasnio zašto su dobili 'slučaj Mamić'

26.04.2016 u 12:06

Bionic
Reading

Na Županijskom sudu u Osijeku potvrdili su da su zaprimili optužnicu protiv Milana Pernara, Zdravka i Zorana Mamića te Damira Vrbanovića

Optužnica je dostavljena osječkom sudu iako nije mjesno nadležan prema odluci predsjednika Vrhovnog suda. Prema zakonu o Uskoku, državni odvjetnik ima pravo predložiti predsjedniku Vrhovnog suda delegiranje mjesne nadležnosti zbog određenih okolnosti, što je u ovom slučaju predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin i prihvatio.

Uskočki odjel Županijskog suda u Osijeku će prema redoslijedu predmet dodijeliti kaznenom sucu koji će kao predsjednik Optužnog vijeća ispitati optužnicu i nakon toga dostaviti je strankama uz pravo na odgovor. Kada prođu ti rokovi, predsjednik Optužnog vijeća zakazuje sjednicu u roku od dva mjeseca, a u složenijim predmetima to je moguće i u roku do tri mjeseca.

'Nije presedan to što je predmet preseljen na drugi sud, nerijetko se događa da se predmeti iz uskočke nadležnosti s područja četiri suda – Zagreb, Split, Rijeka, Osijek - zbog velikog obima predmeta prosljeđuju na drugi sud', rekao je Miroslav Rožac glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku. Naglasio je da isto tako ima i predmeta s osječkog suda koji su vode na zagrebačkom.

Na upit je li osječki sud sposoban odraditi ovako kompleksno suđenje, Rožac je odgovorio potvrdno, kazavši da im ovaj predmet predsjednik Vrhovnog suda ne bi ni dodijelio da nisu sposobni za to. Osim toga, kazao je, prema zadnjim statistikama ministra pravosuđa s kojima je nedavno izašao u javnost, od velikih sudova imaju najveću ažurnost.

Hipotetički, što se tiče eventualnog početka suđenja ako optužnica bude potvrđena, Rožac je kazao da će to biti u doglednom periodu, u kojem treba proučiti spis i zakazati raspravu.

Podsjetimo, Uskok je nakon niza istraga podigao prvu optužnicu protiv čelnika Dinama Zdravka Mamića, kojega u ovom slučaju tereti da je zajedno s bratom Zoranom, bivšim direktorom Dinama Damirom Vrbanovićem te poreznikom Milanom Pernarom oštetio Dinamo za nešto manje od 116 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Prvu optužnicu protiv Mamića Uskok je podigao pred Županijskim sudom u Osijeku, umjesto u Zagrebu, u kojemu se vodila istraga. U javnosti se često nagađalo o Mamićevoj povezanosti s nekim zagrebačkim sucima, posebno nakon što mu je omogućeno da uz jamčevinu i mjere opreza istražni zatvor zamijeni obranom sa slobode.

U službenom Uskokovu priopćenju stoji tek da je Vrhovni sud prihvatio prijedlog Državnog odvjetništva te je 'umjesto Županijskog suda u Zagrebu, za vođenje postupka u ovom predmetu odredio Županijski sud u Osijeku'. Kao i prilikom pokretanja istrage u srpnju prošle godine, tužiteljstvo Zdravka Mamića u optužnici tereti da je izvlačeći novac iz Dinama nezakonito zaradio najmanje 52 milijuna kuna, a njegovog brata Zorana za 'nepripadnu korist' od 38,1 milijun kuna.