POGORŠANA SITUACIJA

Karlovačka bolnica ukinula hladni pogon, osječki KBC reducira operacije i proširuje Respiracijski centar

19.04.2021 u 14:48

Bionic
Reading

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, osječki Klinički bolnički centar (KBC) odlučio je smanjiti operacijski program više od 30 posto te proširiti kapacitete Respiracijskog centra, izvijestilo je u ponedjeljak Ravnateljstvo te ustanove.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije i radi veće dostupnosti liječnika, osobito specijalista anesteziologije, osječki KBC od 19. travnja reducira operacijski program za 36 posto, a od jučer je dodatno proširen Respiracijski centar za još 15 respiratora koje će pokrivati Klinika za anestezïologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje sa svojim djelatnicima, priopćilo je Ravnateljstvo.

Ističe kako je u proteklih deset dana na Klinici za infektologiju postavljeno još 30 postelja koje su jučer popunjene te se tijekom tjedna namjerava aktivirati još 30 postelja.

O težini situacije i u drugim slavonskim bolnicama govori i to da je osječki KBC danas ustupio sedam uređaja s visokim protokom kisika trima slavonskim bolnicama, napominje Ravnateljstvo.

Upozorava kako "situacija nije Iaka", da se očekuje "još veći priljev pacïjenata" te poziva sve na odgovorno i savjesno ponašanje i prema sebi i prema drugima.

"Apeliramo na sve koji se do sada nisu cijepili da još jednom razmisle, razviju znanje i svijest o važnosti cijepljenja. Cijepljenje je jedini uspješan način da se u skoroj budućnosti umanji utjecaj SARS-Cov 2 virusa na naše živote", poručuju iz Ravnateljstva osječkoga KBC-a.

Samo hitni slučajevi u Karlovcu

Karlovačka bolnica ukinula je hladni pogon, rekao je ravnatelj bolnice Nikša Antica za Dnevnik.hr.

  • +3
Karlovac: Stožer ciivilne zaštite održao konferenciju za medije o situaciji s koronavirusom Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

“To znači da se smanjuju operativni programi, ali ostaju hitnoće i onkološki pacijenti. Čim se brojevi malo spuste, vratit ćemo sve u normalu. Važno je napomenuti i da je funkcionalna integracija triju bolnica u županiji doprinijela tome da možemo na kvalitetan način zbrinuti sve covid pacijente i pobrinuti se za sve ostale pacijente”, napomenuo je ravnatelj.

Pulskoj bolnici nedostaje osoblja

Puno bolje nije ni u Općoj bolnici Pula čiji je zamjenik ravnateljice za N1 rekao da imaju 96 hospitaliziranih te da se u bolnici nalaze samo oni kojima je stvarno potrebna ozbiljnija medicinska pomoć, od lijekova, infuzija, do respiratora.

“Kroz tri tjedna je broj dosegao razmjere koje teško savladavamo. Već mjesecima govorimo da je limit koji bolnica može bez problema podnijeti oko 60-ak ljudi, ali moramo se nositi sa situacijom. Dolaze nam bolesnici s visokim temperaturama i srednje teškim i teškim kliničkim slikama, više ni ne primamo sve zaražene. Fali najmanje desetak medicinskih sestara i barem pet liječnika koji bi pokrili ambulantne pacijente. Nismo prekinuli rad, ali određen postupci se odgađaju prema stupnju hitnoće. Svaki odjel je nešto žrtvovao, svugdje imate osobe koje mogu s odgodom mjesec-dva primiti uslugu”, rekao je Ivica Fedel.