NAJAVLJENE BLOKADE

Osječki i splitski studenti nastavljaju s prosvjedima

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 23.04.2009 22:45
  • Objavljeno 23.04.2009 u 22:38
split tribina studentski prosvjedi

split tribina studentski prosvjedi

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Joško Ponoš

Na osječkom Filozofskom fakultetu u četvrtak navečer održan je sastanak na kojemu se okupilo oko 500 studenata toga i drugih osječkih fakulteta koji su donijeli odluku da nastavljaju s prosvjedima

Pregovarački tim koji je izabran jutros, nakon višesatnoga sastanka, sastavio je prijedloge koji su na 'plenumu', kako su studenti nazvali svoje okupljanje, večeras usvojeni. Između ostaloga, studenti Filozofskoga i drugih osječkih fakulteta odlučili su ustrajati u svojim zahtjevima za besplatnim studiranjem, a zahtijevaju i da se Bolonjski proces kvalitetno razradi te da se osiguraju kvalitetni uvjeti za studiranje.

Studenti ističu da 'nisu politički motivirani, već da nemaju vremena čekati jer se uvjeti obrazovanja na koje imaju pravo sami od sebe očito neće poboljšati'. Po riječima studentice Filozofskoga fakulteta Božene Gužvić, članice pregovaračkog tima predat će usvojene prijedloge ministru znanosti Draganu Primorcu.

'Mi ne krivimo ni naše profesore, niti zahtjeve upućujemo osječkom Sveučilištu, već ministru jer njega smatramo najodgovornijim za obrazovanje' kazala je Gužvić dodajući da je 'nažalost 'Bolonja' samo potpisana, ali ne i saživjela zbog čega se osjećaju kao pokusni kunići'.

Ministru Primorcu dostavit će i peticiju s potpisima studenata, koju je samo danas potpisalo 400 studenata.
Studenti su na Filozofskom fakultetu bili do 22 sata, a ponovno će se okupiti sutra ujutro.  'To smo obećali našoj dekanici' rekla je Gužvić i dodala da će sutra studenti preuzeti ključeve učionica i kabineta jer su odlučili sasvim blokirati nastavu

Na večerašnjem skupu osječkih studenata dogovoreno je da će se sutra početi organizirati prosvjede i na drugim fakultetima. Tijekom dana na Filozofskom fakultetu studenti su imali organizirane razne glazbene i likovne radionice, održali su i projekciju filmova, a večeras je u dvorištu fakulteta održan koncert na kojem su nastupili studenti toga fakulteta. U Splitu slična situacija.

Na 'plenumu' Nezavisne studentske inicijative Splita većinom glasova odlučeno je da ujutro u 8.30 sati okupiraju zgradu Filozofskog fakulteta u Radovanovoj ulici. Osnovni cilj, naglašavaju, je besplatno školovanje za sve. Blokada neće biti prekid nastave, već će organizirati radionice, predavanja, prikazivanje filmova... Okupacijom se pridružuju kolegama u Zagrebu i Zadru, a namjeravaju zauzeti sve splitske fakultete.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi