600 ljudi

Osječke udruge žele uključiti ukrajinske izbjeglice na tržište rada

28.07.2022 u 20:56

Bionic
Reading

Na osječkom je području oko 600 izbjeglica iz Ukrajine koje tamošnje organizacije civilnog društva žele uključiti u EU projekt za uključivanje migranata na tržište rada, doznaje se u četvrtak u osječkom Centru za mir, nenasilje i ljudska prava

"Organizirat ćemo i učenje poslovnog jezika kako bi ih se lakše moglo uključiti na tržište rada", rekla je Hini izvršna direktorica Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Natalija Havelka.

Riječ je o trogodišnjem projektu "Suradnja za postizanje financijske neovisnosti državljana trećih zemalja kroz instrumente financijskog opismenjavanja i poduzetničke kampove - PLOUTOS" vrijednom 1,5 milijuna eura. Financira ga Europska unija iz sredstava Fonda za azil, migracije i integracije, a u njegovoj provedbi sudjeluje čak 11 projektnih partnera iz sedam članica EU-a.

Iz Hrvatske od 1. veljače u njegovoj provedbi sudjeluju osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava i udruga Breza.

Cilj je edukacija i stručno usavršavanje državljana trećih zemalja radi postizanja financijske pismenosti, razumijevanja poslovnog jezika i integracije u društvo, kaže Havelka.

Fokus je na tečajevima jezika, edukaciji o poduzetništvu te obuci radi poticanja digitalne tranzicije.

Havelka ističe da je riječ o hvale vrijednom projektu koji teži uključivanju migranata u naše društvo i na tržište rada, te razbijanju međusobnih strahova i potencijalnih predrasuda.

Sukladno projektnoj prijavi prije početka rata u Ukrajini, glavne aktivnosti bile su usmjerene na državljane trećih zemalja i to posebno one kojima je odobrena međunarodna zaštita.

Kako je stajalište EU-a da se u sve tekuće projekte uključe i raseljene osobe iz Ukrajine, osječke udruge zatražile su da se u projekt uključe i izbjegle osobe iz Ukrajine.

Havelka također najavljuje kako da u slijedećoj fazi projekta slijedi pomoć za samostalno uključivanje u poduzetničke vode.

Raspodjela novca u projektu ovisit će o uključenosti pojedinog partnera, a dio koji pripada partnerima iz Hrvatske iznosit će oko 90 tisuća eura.

Uz dvije organizacije iz Hrvatske, konzorcij čine organizacije i institucije iz Švedske, Grčke, Belgije, Cipra, Italije i Bugarske.