većina 'za'

Osječani izglasali najveći proračun u povijesti; više od milijardu kuna za gospodarski rast

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 29.11.2021 15:55
  • Objavljeno 29.11.2021 u 15:47
Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka

Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka

Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Osječko Gradsko vijeće u ponedjeljak je većinom glasova usvojilo gradski proračun za iduću godinu u iznosu 1,08 milijardi kuna, što je dosad najveći osječki proračun i 268 milijuna kuna veći od ovogodišnjeg

Obrazlažući prijedlog proračuna, gradonačelnik Ivan Radić (HDZ) ustvrdio je kako će najveći proračun u povijesti Osijeka stvoriti pretpostavke za daljnji gospodarski rast i razvoj, nastavak stabilnog financijskog poslovanja grada, završetak započetih projekata te zaštitu najugroženijih socijalnih skupina.

Istaknuo je kako će proračun omogućiti završetak projekata iz mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU), poput razvoja i unaprjeđenja osječke Tvrđe i izgradnje IT parka te omogućiti nove ITU projekte, kao što su treća faza ulaganja u Industrijsku zonu "Nemetin" i rekonstrukcija osječke tržnice.

Radić je izvijestio kako se u novom proračunu za poticanje poduzetnika predviđa 5,5 milijuna kuna, što je povećanje za 18 posto.

Predviđen je i niz socijalnih mjera, poput isplate 3,6 milijuna kuna za uskrsnice i božićnice umirovljenicima, isplate stalnog mjesečnog dodatka umirovljenicima s najnižim mirovinama te sufinanciranje javnog prijevoza za umirovljenike. Za izgradnju i obnovu dječjih vrtića i škola predviđeno je 90 milijuna kuna, kazao je.

Sjednica Gradskog vijeća Osijeka, gradonačelnik Ivan Radić

Sjednica Gradskog vijeća Osijeka, gradonačelnik Ivan Radić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured gradonačelnika Osijeka

Gospodarskom razvoju pridonijet će, rekao je, i veliki projekti u cestovnoj infrastrukturi, poput izgradnje podvožnjaka u ulici Sv. Leopolda Bogdana Mandića vrijednog 58 milijuna kuna te rekonstrukcije Trpimirove ulice vrijedne 24 milijuna kuna. Proračunom je predviđen i dosad rekordan iznos za programe Osječkog ljeta kulture, od 1,6 milijuna kuna.

Radić je ocijenio kako će proračun slijediti trenutne pozitivne gospodarske i demografske trendove u gradu, budući da Osijek bilježi rast broja zaposlenih, porast prosječne plaće, više useljenih, nego iseljenih osoba te više novorođenih beba.

Prijedlog proračuna nisu podržali vijećnici SDP-a i Domovinskog pokreta, dok je klub vijećnika platforme Možemo! bio suzdržan.

Gradsko vijeće prihvatilo je i prijedlog odluke o javnim priznanjima, pa će se zlatna plaketa "Grb grada Osijeka za životno djelo" dodijeliti bivšem gradonačelniku Ivanu Vrkiću koji je dužnost obnašao u dva mandata, za izniman doprinos u izgradnji moderne i demokratske države Hrvatske.

Sjednica osječkog Gradskog vijeća

Sjednica osječkog Gradskog vijeća

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured gradonačelnika Osijeka

Zlatna plaketa "Grb grada Osijeka" dodijelit će se glumici i nacionalnoj dramskoj prvakinji osječkog HNK-a Sandri Lončarić, za izniman doprinos u području kulture i kazališnoj umjetnosti.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!