pilot projekt

Osječani razvijaju platformu za domaćinstva; kupci će znati kada je najpovoljniji trenutak u danu da upale perilice i kad cijena struje raste

22.09.2021 u 16:51

Bionic
Reading

Osječka tvrtka Base58 s Fakultetom elektrotehnike, računarstva I informacijskih tehnologija (FERIT) razvija SEGIP platformu koja omogućava napredno upravljanje elektroenergetskim distributivnim mrežama. Krajnjim potrošačima, kućanstvima, SEGIP će nuditi mogućnost angažiranja veće potrošnje kada su tržišne prilike za to najpovoljnije. Riječ je o pilot projektu kojega FERIT planira komercijalizirati na domaćem i inozemnom tržištu

Osječki Base58 s FERIT-om razvija platformu SEGIP (Razvoj integracijske platforme za pametne elektroenergetske mreže) koja predstavlja sustav za napredno upravljanje elektroenergetskim distributivnim mrežama, a krajnjim potrošačima odnosno kućanstvima omogućit će angažiranje veće potrošnje u trenutku kada su tržišne prilike najpovoljnije.

‘U Hrvatskoj kućanstva još ne sudjeluju na tržištu energije i hrvatski nacionalni operator se brine da je cijena električne energije konstanta u dvije tarife, no u naravi je cijena promjenjiva kroz dan. U europskim zemljama neka kućanstva imaju znatno drugačije uvjete potrošnje od hrvatskih. Primjerice, u okolici mnoštva malih sunčanih elektrana moguće je da cijena u podne bude niža od tržišne, što je suprotno onome na što smo mi navikli’, istaknuo je dr.sc. Marko Vukobratović iz tvrtke Base58 te dodao kako pomoću platforme SEGIP kupci električne energije mogu biti bezbrižni, znajući da platforma brine o tome kada je u danu najbolje uključiti veće potrošače, poput perilice rublja, odnosno, kada je cijena električne energija najpovoljnija.

Jednako tako, kada se tijekom dana cijena poveća, platforma obavještava korisnika o promjeni i predlaže određene akcije, smanjenje potrošnje ili prihvaćanje nove cijene. Korisnici se mogu međusobno organizirati u mikro-mreže i time osnažiti svoju tržišnu prisutnost i raspoloživost usluga.

Ova platforma, kako je dodao Ivan Varga iz Base58, omogužava grupiranje u više mirko-mreža u cjeline nazvane energetskim zajednicama koje će zajednički nastupiti na tržištu električne energije I tako postati višestruko konkurentnije.

Ilustrirano je to primjerom gradske četvrti ili naselja s većim brojem sunčanih elektrana na krovovima čime bi mogli imati jeftiniju cijenu električne energije u danu, za razliku od gradskih četvrti koje to nemaju.

Naglasak platforme je na značajnom povećanju podrške svim akterima u cijelom lancu distribuirane proizvodnje kao i distribucije električne energije, a njezinom integracijom ostvarila bi se mogućnost lokalne razmjene električne energije i međusobno trgovanje između kućanstava i ostalih dionika aktivnog distributivnog sustava, istaknuto je na završnoj konferenciji projekta SEGIP u Osijeku kojega je sufinancirala Europska unija sa 7,9 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj.