retro bolest

Osim koronavirusa, u Hrvatskoj tinja još jedna epidemija. Riječ je o gotovo zaboravljenoj spolnoj bolesti, a evo kakvi su podaci

26.11.2021 u 06:30

Bionic
Reading

Tragom informacije da u Hrvatskoj trenutno vlada epidemija već zaboravljene spolne bolesti – sifilisa, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo doznali smo ima li istine u tome. Brojke su u najmanju ruku zabrinjavajuće

O skoku zaraženih ovom 'retro' bolesti, kako ju nazivaju, pisali su na portalu Iskorak navodeći da se 'u Hrvatskoj među gej/bi muškarcima od početka godine bilježi porast broja novih dijagnoza'.

Je li riječ o tinjajućoj epidemiji ove spolne bolesti, koju inače percipiramo kao onu koja više ne postoji i o kojoj gledamo u povijesnim filmovima i serijama, provjerili smo u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Prim. Tatjana Nemeth Blažić, dr. med., voditeljica Odjela za HIV, spolno i krvlju prenosive bolesti pri HZJZ-u, kaže za tportal da se u posljednjih pet godina u Hrvatskoj, ako gledamo njihove podatke, zabilježi 30 osoba oboljelih od sifilisa godišnje.

No većina slučajeva zaraze sifilisom ne završi u službenim statistikama HZJZ-a. 'Prema informacijama iz prakse, od infektologa koji provode dobrovoljna testiranja na HIV i spolno prenosive bolesti, primijetili su povećan broj oboljelih od sifilisa među muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima tijekom 2020. godine', kaže nam.

Tako je prema izvoru Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu (HZTM) zabilježen velik porast dijagnosticiranih pozitivnih slučajeva među testiranim uzorcima u prošloj, 2020. godini, u odnosu na 2019., i za prvih 10 mjeseci 2021. godine.

'Primjerice, posljednjih godina su u HZTM-u bila oko dva do četiri pozitivna uzorka darivatelja krvi na sifilis godišnje, oko pet, šest u cijeloj Hrvatskoj, a u 2020. bilo je osam pozitivnih uzoraka sifilisa u HZTM-u i 12 u Hrvatskoj. Među testiranim pacijentima, koji su s uputnicom ili samoinicijativno dolazili na testiranje u HZTM, u 2019. bilo je 46 pozitivnih nalaza sifilisa, u 2020. - 75, a u prvih deset mjeseci 2021. - 72', navodi Nemeth Blažić.

U Europi, pa tako i u Hrvatskoj, češće obolijevaju muškarci. 'U najvećem riziku od zaraze sifilisom su muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima, odnosno gej populacija. 'Unatoč relativno povoljnoj epidemiološkoj situaciji prema službenim prijavama sifilisa, spolno prenosive bolesti, uključujući infekciju HIV-om, predstavljaju jedan od javnozdravstvenih prioriteta u Hrvatskoj, posebice u slučaju podataka o mogućem porastu slučajeva sifilisa, što je potrebno detaljnije istražiti. Važno je kontinuirano i sustavno provoditi mjere praćenja epidemioloških podataka, prevencije, ranog otkrivanja i liječenja, kao i unaprjeđivanje kvalitete istih u cilju zaštite i unapređenja spolnog i reproduktivnog zdravlja populacije te poboljšanja demografske situacije u zemlji', naglašava.

Kao i kod svake prenosive bolesti, ključno je testiranje i rano otkrivanje bolesti. Testirati se može u zavodima za javno zdravstvo u osam gradova u Hrvatskoj te u udrugama i centrima za anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV. U navedenim centrima može se testirati na HIV, hepatitis B i C, a u nekima i na sifilis.

Popis centara za testiranje

Na sifilis se može testirati i uz uputnicu liječnika opće medicine, a ženama je može izdati i izabrani ginekolog. Muškarci se mogu testirati na sifilis i druge spolno prenosive bolesti u županijskim zavodima za javno zdravstvo i HZJZ-u uz uputnicu liječnika obiteljske medicine, dermatovenerologa ili urologa. Na temelju anamneze, procjene rizika i kliničke slike uputnicu odraslim osobama izdaje obiteljski liječnik, a učenicima i studentima može je dati i školski liječnik. Sve navedene pretrage mogu se obaviti i bez uputnice, uz plaćanje.

U Zagrebu se muškarci, ako imaju simptome bolesti ili su bili u riziku za zarazu (nezaštićeni spolni odnos s partnericom ili partnerom koja ima neku spolno prenosivu bolest ili je partner/ica u većem riziku za zarazu), mogu testirati na neke spolno prenosive bolesti (klamidiju, sifilis, gonoreju, HIV i virusne hepatitise) i u Popodnevnoj klinici u Klinici za zarazne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' – uz testiranje usluga uključuje liječenje onima kojima je to potrebno.