održivo rješenje

Osijek: Socijaldemokrati predlažu da borbu protiv komaraca vode županije

13.09.2023 u 11:59

Bionic
Reading

Socijaldemokrati će u saborsku proceduru uputiti prijedlog izmjena propisa tako da se borba protiv komaraca prebaci na upravljanje županijama, jer je to dugoročno održivo rješenje za građane, najavili su u srijedu u Osijeku

"Jedino takav pristup može našim građanima jamčiti dugoročno i održivo rješenje koje će davati bolje rezultate nego dosad", rekao je predsjednik osječke Gradske organizacije Socijaldemokrata Domagoj Hajduković.

Činjenica "da se Vlada ponekad smiluje pa pošalje novce za njihovo suzbijanje“ ne bi trebala biti praksa i sustav na koji se možemo osloniti, kazao je.

Problem s komarcima nema samo Osijek nego niz gradova i općina na istoku Hrvatske te područje oko Lonjskog polja. Grad Osijek može potrošiti desetke milijuna eura na tretiranje komaraca, ali to je uzaludno bacanje novca ako ih ne tretiraju okolne općine, posebno one gdje se staništa i legla komaraca, istaknuo je Hajduković.

Stoga borbu protiv komaraca trebaju voditi županije, koje bi zbog većeg teritorija mogle efikasnije koordinirati dezinsekciju komaraca, efektivnije trošiti novac za njihovo uništavanje i uspješnije ih suzbiti na većem području.

  • +5
Osijek Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Podsjetio je i da je osječko-baranjski župan Ivan Anušić pokušao okupiti općine i gradove da se iz zajedničkog fonda koordinira borba protiv komaraca, no kako to nije zakonska obveza, neke nisu u tome željele sudjelovati i projekt je propao.

Saborska zastupnica Romana Nikolić kaže da ovaj problem i dalje nije sustavno i efikasno riješen niti se nastoji pronaći zajednički konsenzus oko rješavanja tog problema. Doveli smo se u situaciju da ovisimo o milostinji predsjednika Vlade prema gradu i županiji, naglasila je Nikolić.

Visok vodostaj Drave u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Borna Jaksic/PIXSELL

Važno je da se sve jedinice lokalne samouprave koje imaju legla komaraca uključe u programe kontrole brojnosti i pravovremeno odrade tretmane, prije svega ličinki, kako bi se izbjegle velike najezde.

"Parcijalno rješavanje kao dosad, gdje svaka općina radi za sebe, nema smisla a najezda komaraca ozbiljno utječu ne samo na turizam, koji je uz poljoprivredu glavna grana gospodarstva Slavonije, već i na zdravlje i zaštitu svih nas", ocijenila je Nikolić.