PREKO 5000 INSEKATA

Ose na krevetu žene izgradile golemo gnijezdo

28.08.2014 u 13:39

Bionic
Reading

Golemo gnijezdo koje je u postelji Britanke u St. Crossu izgradilo više od 5.000 osa iznenadilo je čak i stručnjaka koji se već desetljećima bavi dezinsekcijom

'Bio je to najveći posao u mojoj karijeri', rekao je iskusni John Birkett iz Longwood Services Pest Controla nakon što je uklonio osinjak promjera 91 centimetar i dubok 15-ak centimetara.

Vlasnica kuće nekoliko mjeseci nije ulazila u gostinjsku sobu u kojoj je zaboravila zatvoriti prozor. Kada je konačno nedavno sa sinom otvorila vrata, imala je što vidjeti - obilje nepozvanih gostiju koji nisu pokazivali nikakvu namjeru da odu.

'U 45 godina karijere nisam vidio ništa slično. Bio je to stvarno velik posao. Radio sam pod zaštitnom odjećom. U jednom trenutku oko mene je zujalo oko 2.000 osa', rekao je Birkett naglasivši da je dobro da se vlasnica kuće nije sama uhvatila u koštac s uljezima jer je to moglo biti opasno po život.

Ipak, priznao je da je teška srca pobio ose jakim otrovom.

'Zadivljujuće je to kako su izgradile gnijezdo od prožvakanog drva vrata i drugih predmeta. Mada su neprijatelji u kućama, ose su prijatelji vrtlara jer ubijaju biljne uši. Koja šteta, pomislio sam. No morao sam obaviti posao', rekao je Birkett procijenivši da je osama trebalo oko tri mjeseca da izgrade gnijezdo.

Prilikom gradnje golemog osinjaka ose su također prožvakale dijelove jastuka i madraca, međutim Birkett je uspio spasiti ručno kukičanu deku.

Za zahtjevan zadatak trebala su mu više od dva sata.

Ose imaju vitko i glatko tijelo obično upozoravajućih boja, a usni organi su im oblikovani za lizanje i griženje. Za razliku od pčela, ose imaju drugačiji žalac kojim mogu ubosti i nekoliko puta.

Nastambe grade na drveću, u zapuštenim kućama i barakama, u tlu, na stabljikama biljaka, a samo neke vrste ih pune medom. Gnijezda konstruiraju od sažvakanih biljnih vlakana koja nakon prerade nalikuju papiru. Hrane se slatkim tvarima i medom koji neke vrste skupljaju i čuvaju u saću. Ličinke hrane bjelančevinama sažvakanog ulovljenog plijena poput gusjenica, pauka, pčela, lisnih ušiju i ostalih kukaca. Ličinke izlučuju bistru tekućinu s velikim postotkom aminokiselina, čime se zatim hrane odrasle jedinke koje ne mogu probaviti bjelančevine. Ubod ose može biti bolan, a zbog veće količine ispuštenog otrova mogu se javiti i alergijske reakcije. Alergične osobe trebaju tretirati mjesto uboda čistom vodom i što prije se javiti najbližem liječniku.