GOSPODARSKA DIPLOMACIJA

Osam hrvatskih veleposlanika ukoreno zbog lošeg rada

25.04.2014 u 14:06

Bionic
Reading

U sklopu projekta gospodarske diplomacije, zahvaljujući kojemu su hrvatske tvrtke u šest mjeseci ostvarile izvoz vrijedan više od milijardu dolara, intenziviran je rad veleposlanika, konzula i gospodarskih savjetnika čiji je rad u tom segmentu izložen kvartalnoj evaluaciji. Osam ambasadora nije zadovoljilo standarde te im je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić uputila pismo upozorenja

Evaluacija rada diplomatskih predstavništava u području gospodarske evaluacije, razvijena u suradnji s vodećim europskim diplomatima, još uvijek je u testnoj fazi, ali sustav će uskoro postati operativan pa se mogu očekivati i sankcije, najavio je zamjenik ministrice Joško Klisović, koji je autor novog koncepta gospodarske diplomacije, na konferenciji za novinare u petak.

Klisović je iznio niz pokazatelja koji svjedoče da je projekt u samo šest mjeseci djelovanja ostvario značajne rezultate u tri područja djelovanja - podršci izvozu, privlačenju stranih ulaganja i zaštiti interesa hrvatskih kompanija u inozemstvu.

Porez na štednju? 'Nisam kalkulirala koliko će me se ticati'

Ministrica Pusić odgovorila je na novinarsko pitanje je li izračunala koliko će nju osobno pogoditi najavljeni porez na kamate na štednju.

'Nisam kalkulirala koliko će me se ticati', rekla je Pusić.

Na pitanje kolika će se štednja oporezivati, ministrica Pusić rekla je da to ne može odgovoriti ona, već ministar financija.

Uz pomoć MVEP-a ostvareni poslovi vrijedni najmanje milijardu dolara

Čak 872 hrvatska izvoznika obratila su se za pomoć MVEP-u, a te kompanije zatražile su ukupno 1.532 usluge. Generirane su 92 izvozne prilike, čija ukupna vrijednost nije poznata zbog poslovne tajne. No vrijednost takvog izvoza 15 tvrtki, koje su podijelile podatke s MVEP-om, kumulativno iznosi oko milijardu dolara, rekao je Klisović.

Ministrica Vesna Pusić navela je da je održan prvi od tri planirana razgovora sa stranim investitorima, koji su iznijeli dobro poznate probleme u poslovanju u Hrvatskoj, poput neučinkovitosti lokalne i države uprave i sporosti administracije, prvenstveno u izdavanju dozvola.

MVEP-ovi 'povjerenici za vezu'

'Sazvali smo ih u prvom redu da im kažemo - hvala, ljudi, što ste kao kompanije odlučili poslovati u Hrvatskoj i ovdje plaćati porez. I da im kažemo da će imati na raspolaganju osobu iz MVEP-a da im pomogne zbog nedovoljno dobre primjene zakona ili ubrzavanja odgovora institucija', navela je Pusić.

Primjerice, izvoznik hitno treba potvrdu na engleskom jeziku, ali je može dobiti samo na hrvatskom, i to sa šest mjeseci zakašnjenja. 'Osoba za vezu' iz MVEP-a tada kontaktira instituciju u kojoj je zapelo i potiče hitno rješavanje problema. Ili, stranom investitoru ne priznaju online komunikaciju jer nema pečata tvrtke - i to će rješavati povjerenik MVEP-a. 

Takvi povjerenici dolaze iz redova zaposlenika Ministarstva koji su se po različitim osnovama bavili gospodarstvom, a ukoliko se opseg zadaća proširi, uključivat će se i ostali učinkoviti i brzi kadrovi MVEP-a. Ako rješavanje nekog problema uporno bude zapinjalo, povjerenik će se za pomoć obratiti Jošku Klisoviću, koji će u krajnjem slučaju tražiti asistenciju ministrice Pusić.

Posao za cijelu Vladu

Odgovarajući na pitanje znači li aktiviranje takve mjere da postoji nezadovoljstvo rezultatima postojećih povjerenstava koja su također zadužena za privlačenje stranih investicija, a djeluju pri Ministarstvu gospodarstva i Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova, Vesna Pusić odgovorila je da to nije posao za jednog ministra, već za cijelu Vladu. 

Govoreći o nacrtu Akcijskog plana za izvoz, Klisović je najavio da će se on usvojiti u roku od dva tjedna. Plan ima tri temeljna područja - povećanje konkurentnosti izvoznika, uvođenje novih usluga i ostale probleme koji muče izvoznike, 13 aktivnosti i 41 mjeru, od kojih je jedna dokapitalizacija HBOR-a.

Plan nije nastao temeljem dubinske analize stanja u gospodarstvu, već temeljem zahtjeva hrvatskih izvoznika, koji bi trebali biti motor oporavka hrvatskog gospodarstva, rekao je Klisović.

Prezentaciju polugodišnjih rezultata gospodarske diplomacije i zahvale hrvatskih izvoznika MVEP-u možete vidjeti ovdje