DRAMATIČNO U MOGADIŠU

Oružani sukob somalske vojske i al-Šababa nakon napada na hotel

01.03.2019 u 09:07

Bionic
Reading

Oružani sukob eskalirao je u Mogadišu u petak između somalskih vojnika i militanata islamističke skupine al-Šababa koji su se utvrdili u hotelu u središtu grada pošto su ga ranije napali automobilskom bombom.

Snažna pucnjava odjekivala je u somalskom glavnom gradu tijekom cijele noći i u zoru, a policija je naglasila kako je broj mrtvih za sada 13 te se povećava nakon napada bombom na hotel koji se nalazi u ulici prepunoj hotela, dućana i restorana.

'Sigurnosne snage spasile su na desetak civila u hotelu i u obližnjim zgradama. Militanti su i dalje tamo te razmjenjujemo povremenu vatru. Za sada potvrđujemo 13 poginulih, uz desetke ozlijeđenih', rekao je policijski službenik Mohamed Husein za Reuters.

'Broj poginulih mogao bi narasti. Bilo je jako teško za snage sigurnosti da uđu u zgradu prošlu noć jer je mračno i nije bilo struje zbog eksplozije. Sada je dan te se nadamo da će operacije biti završene u narednim satima', dodao je Husein.

Glasnogovornik al-Šababa rekao je kako njegovi militanti i dalje drže kontrolu nad hotelom.

'Vlada je tri puta pokušala ući u hotel, no odbili smo ih. I dalje imamo kontrolu nad njime', rekao je glasnogovornik Abdiasis Abu Musab.

Glavna ulica Maka Al Mukaram gdje se dogodila eksplozija zatvorena je u petak.

Reutersovi svjedoci potvrdili su kako stanovnici grada u panici traže svoje preživjele tijekom noći.