NACRT ZAKONA

Ortodoksni Židovi ipak će morati služiti vojsku

08.07.2013 u 10:48

Bionic
Reading

Izraelska Vlada odobrila je nacrt zakona kojim će se okončati oslobađanje desetina tisuća ultraortodoksnih Židova služenja vojnog roka. O nacrtu zakona, koji je usvojila Vlada, a kasnije i ministarski odbor, još će se više puta glasati dok ne postane zakon. Njime se predviđa da ultraortodoksni Židovi ili moraju služiti vojsku ili se prijaviti u civilnu službu i, ako bude usvojen, primijenit će se u naredne četiri godine, javlja Al Jazeera Balkan

Cilj novog zakona bit će da se izmijeni sadašnja situacija u kojoj se ultraortodoksni Židovi oslobađaju vojske ako pohađaju vjerske studije, prenosi Al jazeera Balkan.

Služenje vojske je obavezno u Izraelu - muškarci služe tri, a žene dvije godine, podsjećaju svjetske agencije.

Ultraortodoksni Židovi čine blizu 10 posto od skoro osam milijuna stanovnika Izraela i ideja je bila da se breme služenja vojske podjednako podijeli.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pohvalio je usvajanje nacrta zakona, na osnovu kojeg će se, kako je rekao, ultraortodoksni, osim u vojnu i civilnu službu, integrirati i u radnu snagu.

Ministar obrane Moshe Ya'alon ocijenio je da je zakon jedini način da se izmijeni nepravedna realnost, koja je trajala više od 65 godina, odnosno od osnivanja Izraela 1948. godine.

Ultraortodoksne stranke, Shas i Ujedinjena Tora judaizam, oštro se protive takvom zakonu, ali one nisu u novoj Vladi, formiranoj poslije izbora u siječnju.

Četiri ministra koji pripadaju nacionalističkoj partiji Izrael je naš dom, a koja je udružila snage s Netanyahuovim konzervativnim Likudom prije izbora, uzdržali su se od glasanja, imajući u vidu da se zakon ne bavi izraelskim Arapima.

Oni čine skoro 20 posto stanovništva i, također, oslobođeni su armije.