STIGLO NEVRIJEME

Orkanska bura zatvorila ceste, snijeg otežava promet!

05.03.2015 u 09:08

Bionic
Reading

U našu je zemlju stigla - najavljena promjena vremena. U priobalju puše orkanska bura, brojne su ceste zatvorene za sve skupine vozila. Snijeg pak otežava promet u Lici. Sve je to - samo uvod za današnji dan kada nas, prema najavama, čekaju veće nevolje s vremenom

U većini Hrvatske slijede nove oborine, ponegdje i obilne, osobito u južnijim krajevima, ali i u istočnima će se do navečer mjeriti i više od 20 litara, pri čemu će osim kiše, biti i snijega, koji će većinom stvarati snježni pokrivač, ponajprije u gorju i veći od pet centimetara, najavili su prognostičari, podsjeća HRT.

Prema izvješću Hrvatskog autokluba jutros u 7.24 sata zbog orkanske bure, u priobalju brojne su ceste zatvorene za sve skupine vozila.

Trenutačno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Hrvatskom primorju te obrnuto. Zimski su uvjeti i na dionici autoceste A1 Šestanovac - Ravča.

Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.

Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici, uključujući dionicu autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo 1, staru cestu kroz Gorski kotar (DC3) Kikovica - Zdihovo, dionice autoceste A1 Gospić - Maslenica i Šestanovac - Ravča te dionicu državne ceste DC1 Vaganac - Gračac - Knin. Zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema. Koje su sve ceste zatvorene za promet doznajte na stranicama HAK-a

UN: Prirodne katastrofe odnesu do 300 milijardi dolara godišnje

Prema izvješću UN-a objavljenom u srijedu, svjetsko gospodarstvo svake godine izgubi i do 300 milijardi dolara zbog prirodnih katastrofa kao što su suše, poplave, potresi ili snažne oluje.

'Gospodarski gubici uzrokovani prirodnim katastrofama u prosjeku iznose od 250 do 300 milijardi dolara godišnje', stoji u izvješću koje je pripremio UN-ov Ured za smanjenje rizika od katastrofa.

Uz sustavna godišnja ulaganja u strategiju smanjenja rizika od katastrofa koja bi bila na razini šest milijardi dolara, taj bi se rizik mogao smanjiti.

'Ovo izvješće je poziv na buđenje. Zemlje bi trebale odlučnije ulagati sredstva u pametna rješenja kojima bi se povećala otpornost na prirodne katastrofe', izjavila je posebna izaslanica UN-a Margareta Wahlstrom.

'Moramo djelovati. Smanjenjem rizika od katastrofa spašavamo živote i smanjujemo gubitke', rekao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon predstavljajući izvješće.

Za dva tjedna će japanski Sendai, od 14. do 18. ožujka, biti domaćin 3. svjetske konferencije o smanjenju rizika od prirodnih katastrofa u organizaciji Ujedinjenih naroda. Očekuje se da će predstavnici zemalja članica i UN-a na toj konferenciji donijeti desetogodišnji plan za smanjenje rizika od katastrofa.