bijes prirode

Orkanska bura poharala Dalmaciju, pogledajte razmjere katastrofe koja je pogodila Makarsku

 • Autor: T. O./Hina
 • Zadnja izmjena 23.02.2019 17:03
 • Objavljeno 23.02.2019 u 17:03
Olujna bura koja na makarskom području puše s udarima od 190 km/h zaustavila je trajektni promet na linijama Makarska-Sumartin i Drvenik-Sućuraj i uzrokuje veliku materijalnu štetu.

Olujna bura koja na makarskom području puše s udarima od 190 km/h zaustavila je trajektni promet na linijama Makarska-Sumartin i Drvenik-Sućuraj i uzrokuje veliku materijalnu štetu.

Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

Olujna bura što je prošle noći i rano jutros puhala brzinom od 90-ak kilometara na sat i s orkanskim udarima i do 191 kilometar na sat pričinila je brojne štete u Makarskoj i na Makarskom primorju

Polomljeno je nekoliko semafora u gradu, oštećena je prometna signalizacija u Makarskoj i na dijelu Jadranske magistrale prema Brelima, polomljeni su ili izvrnuti kontejneri na gradskim ulicama, a vjetar je uništio i dio ostale komunalne opreme.

Snažna bura čupala je stabla i dijelove krovova, u trgovačkom centru "Konzum" urušila panel zid, prevrnula nekoliko kioska, nosila svijetleće reklame, polomila i pokidala tende, manje štete pričinila je i u hotelskim kućama. od polomljenih grana stabala oštećeno je više automobila.

Gradski komunalni redari i vatrogasci su na terenu i uklanjaju posljedice orkanske bure te biježe pričinjene štete.

Na cestama i prometnicama polomljene grane i crjepovi

Iz Gradskog centra Osejava upozoravaju građane da pri izlasku iz kuća budu oprezni zbog mogućeg pada crjepova s kuća, grana sa stabala te drugih predmeta što uslijed vjetra mogu pasti na gradska ulice i prometnice.

 • +20
 • +17

Olujna bura prouzročila štetu na makarskom području

Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

Ujedno, upozoravaju se vozači da na lokalnim prometnicama i na Jadranskoj magistrali ima polomljenih grana što ih vjetar donosi pa valja biti oprezan u prometu i zbog mogućih jačih bočnih udara vjetra.

Vatrogasci Makarske kao i ostalih dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja imali su protekle noći sedam intervencija na gašenju požara, doznaje se od županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Glavine.

 • +29
 • +26

Orkanski vjetar, požari i nesreće u Dalmaciji

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Gorjelo je kod Drvenika, u Gradcu, kod Baške Vode na dva mjesta, u Topićima i Brelima dok je kod Podgore izgorjelo oko 6000 metara četvornih maslina i niskog raslinja. Najveći požar buknuo 15-ak minuta prije ponoći na gradskom predjelu Glavica u Makarskoj gdje je izgorjelo do 10000 metara četvornih borove šume i niskog raslinja, a vjetar je zaprijetio i Dječjem vrtiću Biokovsko zvonce kao i obližnjim zgradama iz kojih su stanari bili kratko evakuirani.

 • +10
 • +7

Požar kod Tribunja

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Zbog jakog vjetra na moru u i dalje su u prekidu trajektne linije Sumartin – Makarska i Sučuraj – Drvenik.

Vjetar je u poslijepodnevnim satima oslabio i puše brzinom od pedesetak a na udare i do 80 kilometara na sat.

 • +29
 • +26

Orkanski vjetar, požari i nesreće u Dalmaciji

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!