INTERVJU SA SNIMATELJEM MORH-a

Originalne snimke ulaska u netom oslobođen Knin!

05.08.2010 u 17:21

Bionic
Reading

Prije točno 15 godina u akciji Oluja Hrvatska vojska oslobodila je Knin i takozvanu Republiku Srpsku Krajinu stvorenu na hrvatskom teritoriju, čime je završio petogodišnji Domovinski rat. Među prvima koji su ušli u oslobođeni Knin bio je sinjski snimatelj Petar Malbaša koji se u ratu, umjesto puškom, borio kamerom, a svojih iskustava prisjetio se pred kamerom tportala

Jeste li se ikada zapitali tko stoji iza šokantnih snimaka iz Domovinskog rata? Većinu ih je snimio službeni snimatelj Ministarstva obrane Petar Malbaša koji je kroz cijeli rat pratio 4. gardijsku brigadu koja je - kako Malbaša sam kaže - 'imala čast osloboditi Knin od neprijatelja'.

Petar Malbaša

Malbaša je sa svojim prijateljem, danas nažalost pokojnim novinarom HTV-a Joškom Martinovićem, bio među prvima koji je ušao u oslobođeni Knin i sve to snimio svojom trinaestak kilograma teškom kamerom.

Svojom kamerom se od prvog trenutka rata borio protiv medijske propagande neprijatelja i nastojao - kako kaže - prikazati pravu istinu. Proživio je sve stravične trenutke s Hrvatskom vojskom, a ponekad otišao i korak dalje i objektiv kamere približio onome što ljudsko oko u tom trenutku nije moglo podnijeti. U ratu je bio uz danas optuženog generala Antu Gotovinu kojeg još uvijek smatra jednim od boljih prijatelja i nada se oslobađajućoj presudi za njega na Međunarodnom sudu u Haagu.

Malbaša danas živi u Sinju sa svojom suprugom i kćerima te i dalje kroz životne bitke prolazi s kamerom. Snima uglavnom sretne trenutke - vjenčanja i krstitke, a povremeno radi i za HTV. Njegove kolege kažu da je Malbaša iznimno dobra i pouzdana osoba te možda najbolji hrvatski snimatelj.

U videointervjuu za tportal prisjetio se ulaska u oslobođeni Knin, teških trenutaka i pobjede te progovorio o tome kako je zamišljao Hrvatsku prije 15 godina i što je danas od te vizije ostalo. Za čitatelje i gledatelje tportala odabrao je i nekoliko kadrova svojih još neobjavljivanih snimaka ulaska u netom oslobođeni Knin.

Kako je bilo u Oluji?