AFERA MADISON

Orešković: Na jesen ćemo odlučiti o pokretanju postupka protiv Milanovića

20.07.2016 u 13:20

Bionic
Reading

O aferi Madison, odnosno o povezanosti tvrtke Intergrafik i bivšeg premijera Zorana Milanovića, moglo bi na jesen raspravljati i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, potvrdila je za tportal predsjednica tog tijela Dalija Orešković

Povjerenstvo će od državnih tijela, potvrdila je za tportal Dalija Orešković, zatražiti potrebnu dokumentaciju radi provjere ima li razloga za pokretanje postupka u slučaju bivšeg premijera Zorana Milanovića i agencije Madison Consulting

'U slučaju Madison Povjerenstvo se neće baviti poslovanjem te tvrtke sa SDP-om jer to ne spada u djelokrug rada i nadležnost Povjerenstva. S obzirom na podatke u medijima, provjerit ćemo je li u obnašanju dužnosti došlo do povrede Zakona o sprečavanju sukoba interesa u smislu stupanja u poslovni odnos privatne tvrtke s predsjednikom Vlade i ministarstvima. Ne mogu ništa prejudicirati. Prvo ćemo provjeriti ima li elemenata za pokretanje postupka', rekla je Orešković za tportal.

Prema pisanju medija, Milanović je navodno od vlasnika Madisona Mladena Hrgareka tražio da kroz fiktivne ugovore isplaćuje mjesečno 15.000 kuna vlasniku tvrtke Intergrafik Igoru Kneževiću. DORH je o tom slučaju proveo predistragu tijekom koje su ispitani svi akteri te zaključio da nije bilo kaznenog djela. Međutim, Povjerenstvo želi provjeriti je li Milanović kao premijer pogodovao svom prijatelju Igoru Kneževiću, s obzirom da se u medijima spominju i njegovi poslovi s državom.

U svakom slučaju, Povjerenstvo neće otvarati to pitanje do rujna, kaže nam Orešković.

'Nećemo odlučivati o tome prije rujna, ne samo jer su godišnji odmori, nego jer je potrebno određeno vrijeme da se predmet pripremi i da mogu donositi objektivne odluke. To neće biti jedini predmet, a na jesen ćemo raspravljati i o tome hoćemo li pokrenuti postupak u slučaju Olega Butkovića i Bernardice Juretić', poručuje Orešković.

Povjerenstvo, pojašnjava, do jeseni mora vidjeti što bi moglo biti sporno i eventualne odredbe koje bi mogle biti povrijeđene te prikupiti dokumentaciju, a tek onda donijeti odluku hoće li uopće pokrenuti postupak.