'schengen bus'

Orepić: Cilj Hrvatske je što prije biti dio schengenskog prostora

25.01.2017 u 14:39

Bionic
Reading

Hrvatskoj policiji svečano se u srijedu uručena nova 23 multifunkcionalna vozila - 'Schengen busa', vrijedna 2,8 milijuna eura za pojačani nadzor državne granice, a ključeve vozila policijskim službenicima predao je u prostorima Policijske akademije ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić koji je naglasio kako je cilj Hrvatske biti što prije dio schengenskog prostora, a tu opredijeljenost dijeli i Europska unija.

Tako će 10 policijskih uprava na vanjskoj granici Hrvatske dobiti po dva nova vozila, a preostala tri koristit će se kao mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice a taj projekt financiran je kroz Schengan Facility Fund.

Ova vozila olakšat će rad policije na terenu koja već sad iznimno dobro obavlja svoj posao, rekao je Orepić na svečanosti uručivanja ključeva vozila. Naglasio je kako je nabava vozila nastavak procesa pristupanja Republike Hrvatske schengenskom prostoru što za Hrvatsku predstavlja strateški cilj.

Ministarstvo unutarnjih poslova napravilo je značajan iskorak u tehničkoj opremljenosti granične policije što rezultira povećanjem učinkovitosti i mobilnosti u obavljanju nadzora državne granice, suzbijanju nezakonitih migracija i svih oblika prekograničnog kriminaliteta, rekao je. Ne sumnjam da će se povoljne posljedice korištenja ovih multifunkcionalnih vozila s visokotehnološkom policijskom opremom odraziti na sigurnost svih hrvatskih građana i jedinstvenog europskog prostora, dodao je.

Danas uručena vozila opremljena su prijenosnim računalima, čitačem dokumenata i otisaka prstiju, spojeni su s Nacionalnim informacijskim sustavom za upravljanje državnom granicom te uređajem za provjeru autentičnosti isprava.