PLAN BRANKA ROGLIĆA:

Orbico postaje najveći distributer u Europi

29.05.2014 u 12:20

Bionic
Reading

Akvizicija poljskog Navoa najveći je pothvat u poduzetničkoj karijeri Branka Roglića. Vlasnik Orbico grupe u iduće dvije godine planira udvostručiti promet i postati najveći distributer u Europi

Ukupni prihod Orbico grupe nakon najnovije akvizicije u Poljskoj trebao bi iznositi 1,1 milijardu eura, a ukupno će zapošljavati 3.200 ljudi.

Sedamdesetjednogodišnji Roglić zazire od luksuza i dugova, a uzor mu je vlasnik Ikee Ingvar Kamprad. U intervjuu za Lider govori o tome kako vidi makroekonomsku situaciju i kakvi su mu poslovni planovi.

'Preuzeli smo 70 posto jednog od najvećih distributera na poljskom tržištu, s prihodom od 215 milijuna eura i 450 zaposlenih. Nadam se da ćemo u iduće dvije godine udvostručiti promet, jer ćemo, osim P&G-a, dovesti principale koje imamo u drugim zemljama i integrirati svoju tvrtku u Poljskoj, Wellu Proffesional', kaže Roglić izražavajući nadu da će nakon konsolidacije najnovije akvizicije Orbico postati najveći distributer u Europi.

Ističe da u Zapadnoj Europi nema tako velikih samostalnih distributera koji rade u više država, jer velike kompanije obično imaju svoje distributerske tvrtke.

Roglić je oštar kritičar Vladine ekonomske politike, a najviše ga brine previsoka javna potrošnja i neracionalna državna uprava. 'Na dan gubimo 200 radnih mjesta u realnom sektoru, a nijednog činovnika iz državne uprave ne možemo otpustiti. Taoci smo administracije i ona će uništiti Hrvatsku. Rješenje je u tome da se što prije nađe ravnoteža između realne ekonomije i javne potrošnje', smatra Roglić.