INTERES UNIJE

Orbanova potpora eurointegraciji Srbije

14.06.2011 u 20:41

Bionic
Reading

Mađarski premijer Viktor Orban u utorak je, na sastanku s najvišim srbijanskim dužnosnicima, izrazio potporu svoje zemlje europskoj integraciji Srbije, a u razgovoru je također ocijenjeno da su bilateralni odnosi dobri uz mogućnost daljnjeg unapređenja gospodarske suradnje

Orban je nakon sastanka dvaju izaslanstava, na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, kazao kako je što skorije srbijansko članstvo u EU u interesu i Unije i Mađarske, napominjući kako ulazak Srbije u EU neće biti laka zadaća.

Izrazivši solidarnost Mađarske sa Srbijom, Orban je ocijenio da je srbijanski narod pred jako važnim trenutkom i velikim odlukama.

Cvetković je kazao kako je glavna tema razgovora s premijerom Mađarske, predsjedajuće EU, bila europska integracija Srbije.

'Istodobno ovaj posjet pokazuje da su bilateralni odnosi između Mađarske i Srbije jako dobri', kazao je Cvetković, ističući mogućnost proširenja gospodarske suradnje.

Cvetković je kazao kako je u razgovoru iznio želju Srbije da do kraja ove godine dobije status kandidata i termin za početak pristupnih pregovora s Bruxellesom, kao i namjeru da završi nužne reforme.

Mađarskim premijer u Beogradu se sastao i sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem. Iz Tadićeva je ureda priopćeno da su dvojica čelnika razgovarala o produbljivanju bilateralnih odnosa Mađarske i Srbije, posebno u gospodarskoj suradnji te o nastavku europskih integracija Srbije.