andrej plenković:

'Orbanov trn pod noktom je odnos Ine i Mola, taj problem treba rješiti'

04.12.2018 u 20:45

Bionic
Reading

Dvodnevnim sastankom na vrhu 18 zemalja članica Srednjoeuropske inicijative u Zagrebu završeno je jednogodišnje hrvatsko predsjedanje SEI-jem. Ključne teme razgovora bile su migracije, gospodarska suradnja, proširenje Europske unije, a zemlje članice odredile su se i prema posljednjoj eskalaciji rusko-ukrajinskog sukoba.

O rezultatima skupa i drugim aktualnim temama u središnjem Dnevniku HTV-a govorio je premijer Andrej Plenković. "Vrlo sam zadovoljan što smo imali priliku presjedati SEI-jem proteklu godinu. Ovaj summit je kruna toga presjedanja", istaknuo je premijer u HRT-ovu Dnevniku.

"Teme su bile sve ono što je trenutačno aktualno na europskoj sceni, što je aktualno na prostoru Srednje i Istočne Europe, posebno migracije gdje svi imamo zajedničke ciljeve. Brojne zemlje članice inicijative izložene su problemu ilegalnih migracija. Želja je regulirati zakonite migracije i zajednički raditi na sprečavanju nezakonitih migracija te tražiti rješenja ondje gdje problem nastaje, rekao je Plenković.

"Cjelokupni dojam o summitu je jako dobar za Hrvatsku. Ovih 18 zemalja u vanjskotrgovinskom smislu čini 55% naše cjelokupne trgovinske razmjene. Ovaj forum je vrlo važan za naše gospodarstvo", smatra premijer.

Jedna od važnijih tema dvodnevnoga skupa bila je i Ukrajina. U Zagreb je stigla i potpredsjednica ukrajinske vlade. Sa summita je Ukrajini upućena snažna podrška, podržan je njezin teritorijalni integritet, a Rusija je optužena za kršenje međunarodnoga prava.

"Mi smo vrlo precizno formulirali te rečenice, one se mogu sažeti u tri osnovne poruke - smatramo da je došlo do kršenja međunarodnoga prava, tražimo da Rusija pusti uhićene mornare ukrajinske mornarice i vrati ta tri broda te poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine koja je članica ove inicijative", objasnio je predsjednik hrvatske vlade.

  • +8
Poslovni forum "Inovacijama do konkurentnosti" u sklopu summita Srednjoeuropske inicijative (SEI) Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

U središtu pozornosti bio je premijerov jučerašnji sastanak s mađarskim kolegom Orbanom koji je u Hrvatsku došao prvi put nakon sedam godina. Orban je spomenuo "trn pod noktom". Premijer je otkrio na što je mislio. "Mislim da je jako dobro što je Orban jučer došao u Zagreb u službeni posjet. Želja je obiju država da unaprijedimo međusobne odnose. Sve što u hrvatsko-mađarskim odnosima u posljednjih nekoliko godina nije dobro vezano je za odnos Ina-Mol. Naše je stajalište jasno - treba se fokusirati na sve ono što je dobro u odnosima dviju država te pokušati riješiti problem vezan uz Inu. Naravno da je Orban mislio na odnos Ina-Mol", rekao je Plenković.

"Što se tiče planova za otkup Ine, cijena je najvažnija. Još smo daleko od trenutka da znamo kolika je ta cijena", dodao je. Kaže da je Hrvatska i dalje zainteresirana za projekt LNG terminala. "U tom smislu razgovaramo s Mađarskom, ali i brojnim drugim državama". Povjerenstvo za sukob interesa jučer je donijelo odluku da su Martina Dalić i Zdravko Marić povrijedili načela obnašanja javne dužnosti.

Plenković je naglasio da se povjerenstvo se nije bavilo konceptom sukoba interesa niti je on utvrđen. "Povjerenstvo se uopće nije bavilo konceptom sukoba interesa niti je on utvrđen kod bivše potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva i ministra financija. Vrlo je važno da ta poruka bude jasno shvaćena, na temelju čega i o čemu je točno odlučivalo Povjerenstvo. Koliko je meni poznato, Povjerenstvo se isključivo bavilo člankom pet i načelima djelovanja", rekao je Plenković dodavši da Marić i dalje ostaje ministar u Vladi RH.