MAĐARSKA NA ČELU EU

Orban za nastavak proširenja i nakon ulaska Hrvatske

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 06.01.2011 17:08
  • Objavljeno 06.01.2011 u 17:05
Viktor Orban, čelnik Fidesza

Viktor Orban, čelnik Fidesza

Izvor: Sipa Press / Autor: DUDAS

Mađarska namjerava završiti pristupne pregovore s Hrvatskom za vrijeme svoga predsjedanja, a nakon Hrvatske treba primiti i ostale zemlje u regiji kako bi se dovršio posao na ujedinjenju europskog kontinenta, izjavio je u četvrtak u Budimpešti mađarski premijer Viktor Orban.

"Mađarska namjerava, želi zaključiti pristupne pregovore s Hrvatskom. Ako pogledate zemljovid, onda između Grčke i Mađarske vidite sivu zonu i uvijek imate osjećaj nedovršenog posla. Europska unija neće dovršiti svoj okvir dok to područje ne nestane. Treba započeti s Hrvatskom, zatim će slijediti Srbija i ostale zemlje", rekao je Orban skupini bruxelleskih dopisnika pozvanih u Budimpeštu na predstavljanje šestomjesečnog mađarskog predsjedanja.

Završetak pristupnih pregovora s Hrvatskom među ključnim je prioritetima mađarskog predsjedništva u prvoj polovici ove godine. Mađarska je među prioritete uvrstila poticanja gospodarskog rasta i zapošljavanja, energetsku sigurnost, europsku strategiju za integraciju Roma, Dunavsku strategiju.

"Ako ispunimo sve ovo onda ćemo moći reći da smo bili sto posto uspješni", rekao je Orban.

Mađarska se zauzima i za primanje Bugarske i Rumunjske u schengenski prostor, ali to za vrijeme mađarskog predsjedanja neće biti moguće nakon što su se Njemačka i Francuska usprotivile ocjenjujući da Bukurešt i Sofija nisu postigle dovoljan napredak u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Mađari su planirali da će ministri unutarnjih poslova zemalja članica EU-a donijeti odluku o primanju Bugarske i Rumunjske u schengenski prostor u veljači, a da će odluka stupiti na snagu u ožujku. Međutim, nakon što su Francuska i Njemačka ocijenile da je prerano za njihovo primanje, Mađari će sada nastojati postići suglasnost da se definira što te dvije zemlje trebaju učiniti i u kojim rokovima kako bi bile primljene.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi