USPOREDIO IH S NACISTIMA

Orban uvrijedio cijelu njemačku politiku

21.05.2013 u 13:30

Bionic
Reading

Mađarski premijer Viktor Orban usporedio je politiku aktualne njemačke kancelarke Angele Merkel s onom Adolfa Hitlera, što je izazvalo burne reakcije na njemačkoj političkoj sceni te ujedinjenu osobu i vladajućih i oporbe

Tijekom svog redovitog tjednog obraćanja mađarskoj javnosti preko radija, premijer Viktor Orban aktualnu njemačku politiku povezao je s nacizmom! 'Nijemci su već jednom slali konjicu u spas, ali u obliku tenkova', rekao je Orban aludirajući na nacistički upad u Mađarsku 1944. te nastavio u istom tonu: 'Mi tražimo da je opet ne šalju, jer je to bila loša ideja i tada i sada.'

Bila je to reakcija na izjavu Angele Merkel u parlamentarnoj debati sa svojim izazivačem za mjesto kancelara, socijaldemokratskom Peerom Steinbrueckom, koji je apelirao na to da se Mađarskoj oduzme pravo glasa zbog klizanja u diktaturu. Merkel je replicirala da će 'učiniti sve kako bi se Mađarska vratila na pravi put, ali da neće odmah slati konjicu'. Ono što brine Steinbruecka, ali i brojne druge europske političare, pa i Europsku komisiju, jest način kojim Viktor Orban vlada Mađarskom, pretvarajući je iz parlamentarne demokracije u nešto polutotalitarno.

Naime, otkako je opet došao na vlast sa svojom strankom Fidesz, koja u mađarskom parlamentu ima dvotrećinsku većinu, Orban je ograničio slobodu medija, mijenjao ustav i ugrozio neovisnost centralne banke, a nije učinio ništa u povodu povećanja antisemitizma i terora nad romskom populacijom, koji sustavno provodi profašistička stranka Jobbik.

Nije dugo trebalo čekati na reakcije iz Njemačke, javlja EU Observer, na Orbanovu usporedbu s nacistima. Ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle izjavio je da je riječ o 'žalosnom otklizavanju koje potpuno odbacujemo', dok je predsjednik vanjskopolitičkog odbora Bundestaga Ruprecht Polenz napomenuo da 'Orban već neko vrijeme opterećuje tradicionalno dobre odnose mađarske i Njemačke', kao i da Orban 'pokazuje znakove prestanka razumijevanja stvarnosti'. Polenzov zaključak jest taj da aktualni mađarski premijer 'još više gura vlastitu zemlju u izolaciju'.

Opozicijski SPD i Zeleni su se pak obratili Europskoj pučkoj stranci, čiji je Fidesz član, i zatražili da EPP zauzme jasan stav prema njegovoj opasnoj politici. Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz izjavio je da je krajnje vrijeme da 'EPP ima raspravu na tu temu', a najistaknutiji 'zeleni' Europskog parlamenta zapitao se 'koliko dugo će EPP mirno sa strane promatrati što se događa'.