reagirala vlada u budimpešti

Orban u priopćenju: Bruxelles ne dijeli milijarde eura šakom i kapom, Mađarskoj daje onoliku svotu koju je već dogovorila

21.04.2020 u 13:25

Bionic
Reading

Vlada Viktora Orbana u utorak ujutro oglasila se na svojim službenim stranicama s priopćenjem pod naslovom 'Ne, Mađarska neće dobiti besplatan novac iz EU za borbu protiv koronavirusa', a optužbe europskih medija nazvala je 'lažnim vijestima' nakon poplave naslova o dvostruko većem iznosu kojeg je Bruxelles namijenio Budimpešti od onoga kojeg će primiti pandemijom najpogođenija zemlja EU, Italija

Mađarska vlada u priopćenju objašnjava rasporedjelu europskog novca.

'Izvješće koje objašnjava način alokacije sredstva Inicijative za odgovor na ugrozu koronavirusa (CRII), europskog programa osmišljenog za potrebu sanacije ekonomskih posljedica pandemije, oslanja se na dva stupa sredstava; nepotrošene fondove EU i dodatne raspoložive potpore iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.'stoji u priopćenju mađarske vlade objavljenom na njihovim službenim stranicama pod naslovom 'Ne, Mađarska neće dobiti besplatan novac iz EU za borbu protiv koronavirusa', prenosi Euroactiv.hr.

U nastavku priopćenja se navodi:

'Da, istina je da matematika govori u prilog tome da će Mađarska dobiti najveći postotak nacionalnog BDP-a za borbu protiv koronavirusa, a točna je i činjenica da je taj postotak čak sedam puta veći od onog na kojeg će računati Italija. No, važno je naglasiti da Bruxelles ne dijeli milijarde eura šakom i kapom, već da Mađarskoj daje onoliku svotu koju je već dogovorila u sklopu proračuna EU za financijsko razdoblje od 2014.-2020. godine', objašnjavaju Mađari.

Navodi se kako bi svota koju će Europska unija platiti Mađarskoj u sklopu financijskog okvira CRII na njihov račun sjela neovisno o pandemiji koronavirusa, zato što Europska komisija ima običaj na početku svakog financijskog razdoblja usvojiti raspored za isplatu kohezijskih sredstava državama članicama, koje višak novaca Uniji vraćaju na kraju sedmogodišnjeg perioda.

Međutim, zbog specifičnosti situacije ove godine je Europska unija najavila da od država članica neće odmah tražiti isplatu 'viška' sredstava, već da će zemljama omogućiti da ta sredstva koriste za sanaciju posljedica pandemije kao kredit bez kamata. Obračun će se napraviti tek po završetku sedmogodišnjeg perioda i tada će se od članica očekivati podmirivanje troškova.

'No, Mađarska ne pripada toj grupi zemalja. Zahvaljujući uspješnom gospodarstvu tijekom prošloga desetljeća, Orbanova vlada vlastitim sredstvima može samostalno financirati sve troškove pandemije, zato što je nacionalna ekonomija i u ovim kriznim trenucima stabilna', stoji u objašnjenju mađarske vlade, uz poveznicu na službene stranice Međunarodnog monetarnog fonda koji predviđa da će njihova ekonomija osjetiti najblaži udarac krize Covidom-19.