INICIJATIVA U MAĐARSKOJ

Orban ponovno diskutira o smrtnoj kazni

08.05.2015 u 18:04

Bionic
Reading

Tjedan dana nakon što ga je kritizirala Europska unija, mađarski premijer Viktor Obran je ponovo govorio o uvođenju smrtne kazne, ocijenivši da bi to pitanje trebalo biti riješeno na državnoj razini

Mađarska želi 'utjecati na europsko javno mnijenje kako bi ponovno uvođenje smrtne kazne postalo nacionalna nadležnost', rekao je populistički čelnik na državnom radiju Kossuth. 'Nema razloga da sve zemlje EU misle na isti način o tome', dodao je.

Smrtna kazna je službeno zabranjena Poveljom temeljnih prava Europske unije, kojoj je Mađarska pristupila 2004. Orban je krajem travnja izazvao polemike u Europi ocjenom da bi pitanje smrtne kazne, ukinute 1990. nakon što je Mađarska izašla iz komunizma, trebalo biti vraćeno na dnevni red.


Orban je 30. travnja zajamčio da njegova zemlja ne predviđa ponovno uvođenje smrtne kazne. 'Ako možemo zaštiti građane bez uvođenja smrtne kazne, savršeno, ali ako to ne djeluje, treba ju ponovo uvesti', ocijenio je u petak.

Redovno optuživan za autokratske težnje, Orbana, deklariranog poklonika ruskog predsjednika Vladimira Putina, više puta su opomenule europske institucije, posebice nakon njegovih intervencija kojima je ograničio slobodu tiska i nevladinih organizacija.