ukupnp 1190

Orban kaže da Mađarsku tek čeka vrhunac epidemije

10.04.2020 u 12:59

Bionic
Reading

Mađarska treba više respiratora i bolničkih kreveta na intenzivnoj njezi kako bi prevladava krizu prouzročenu epidemijom koronavirusa, rekao je u petak premijer Viktor Orban nakon što je u zemlji zabilježeni najveći dnevni porast broja novozaraženih

Prema podacima vlade, broj novih slučajeva zaraze je u 24 sata porastao za 210 i trenutno je sveukupno zaraženih 1190. Od covida-19 preminulo je 77 ljudi. Među novozaraženima je 151 osoba u staračkom domu u Budimpešti.

'Izgleda kao da su sve zemlje već dosegle vrhunac krize, da se vidi svijetlo na kraju tunela. Zasad to ne vidim u Mađarskoj', rekao je Orban.

'Dobili smo na vremenu, dobro odolijevamo, ali prava kušnja će tek doći', istaknuo je Orban, dodajući da se čini da Mađarska ulazi u razdoblje masovne zaraze i da je taj ishod teško izbjeći.

Njegova vlada je dan ranije produljila mjere izolacije na neograničeno vrijeme i pozvala građane da poštuju mjere ograničenja kretanja za vrijeme Uskrsa.

Orban je istaknuo da bi se opasnim virusom mogla zaraziti petina medicinskog osoblja, što pokazuju iskustva drugih zemalja.

Stoga će, kako je kazao, Mađarska do vrhunca krize morati povećati broj respiratora i mjesta u jedinicama intenzivne njege na 8000, dok je u normalnim okolnostima dovoljno 2000 kreveta.

Mađarska trenutno obučava studente medicine za ispomoć na odjelima za intenzivno liječenje. Gotovo polovica svih zaraženih u zemlji je iz Budimpešte.

No, usprkos krizi, Orban poručuje da Mađarska ne bi smjela dopustiti prekoračenje proračunskog deficita od 3 posto BDP-a jer bi to kasnije moglo doći na naplatu.

Njegov ministar financija Mihaly Varga smatra da se zemlja ne bi trebala tvrdoglavo pridržavati tog limita ukoliko pokretanje ekonomije bude zahtijevalo brzo djelovanje.