NE IZBJEGLICAMA

Orban ismijava EU: Prestanite se ponižavati pred Turskom

25.02.2016 u 11:22

Bionic
Reading

'Obećanje Europske unije da će pomoći Turskoj novcem i ustupcima u zamjenu za zaustavljanje emigrantskog vala iluzija je', rekao je mađarski premijer Viktor Orban za njemački list od četvrtka kada je nizozemsko predsjedništvo EU-a ocijenilo da Orban ima pravo održati referendum o obvezujućim emigrantskim kvotama

'Mi pokorno molimo turskog predsjednika Tayyipa Erdogana za sigurnost naših granica u zamjenu za novac i obećanja, jer nismo u stanju obraniti se sami', rekao je Orban za visokotiražni njemački list Bild.

'Time budućnost i sigurnost Europe prepuštamo dobroj volji Turske', rekao je mađarski premijer koji je u EU-u najoštriji protivnik politike otvorenih vrata izbjeglicama kakvu je 2015. provodila njemačka kancelarka Angela Merkel.

'Ton koji danas dolazi iz Njemačke nagao je, neuljudan i agresivan', rekao je Orban za Bild te istaknuo da 'postoji alternativa njemačkoj politici prema izbjeglicama'.

EU je obećao tri milijarde eura pomoći Turskoj za poboljšanje uvjeta smještaja izbjeglica u zamjenu za kočenje masovne migracije preko Turske u Europu.

'Bruxelles daje Turcima obećanja koja ne može ispuniti - ili ih ne želi ispuniti. Plan da se stotine tisuća izbjeglica iz Turske raspodjele diljem Europe iluzija je', rekao je Orban za Bild, a prenosi agencija Reuters.

U srijedu je najavio da će raspisati referendum o migrantskim kvotama kojima Europska komisija traži od svake zemlje članice da preuzme teret postojećih izbjeglica i migranata, a taj plan nije zaživio.

U izjavi za Bild Orban je ponovio da Mađarska ne kani prihvatiti svoju izbjegličku kvotu.
'Kad bi na to pristali, oni bi me zavezali o stup, ovdje u Budimpešti', rekao je Orban. 

'Kvote će promijeniti profil Europe - s etničkog, kulturnog i vjerskog stajališta', ustvrdio je mađarski premijer za Bild, prenosi agencija AFP.

Ministar za migracije u Nizozemskoj, koja trenutačno predsjeda Europskom unijom, potvrdio je u četvrtak da Mađarska ima pravo održati referendum o izbjegličkim kvotama.

'Svaka zemlja ima pravo organizirati referendum. Čini se to sada vrlo popularnim načinom za odlučivanje o europskim pitanjima', rekao je ministar Klaas Dijkhoff u Bruxellesu uoči sastanka ministara pravosuđa i unutarnjih poslova zemalja članica EU-a.

Po dolasku na sastanak visoki povjerenik EU za migracije Dimitris Avramopulos rekao je da je 'Europa u kritičnom razdoblju'.

'Izolirane inicijative ne vode nikamo. Upravo su sada jedinstvo Unije i ljudski životi na kocki', rekao je Avramopulos.

Preostaje samo 10 dana do 7. ožujka, za kada je EU zakazao sastanak s Turskom o migracijama.
Više od milijun izbjeglica stiglo je u Europu 2015., a više od 100.000 od početka 2016., a broj bi se mogao i povećati poboljšanjem vremenskih uvjeta.

Zbog neuspjeha zaustavljanja emigrantskog vala, pojedine zemlje EU-a počele su jednostrano uvoditi granične kontrole, čime ruše Schengenski sporazum o slobodi kretanja ljudi.