OBRAĆANJE NACIJI

Orban borbeno krenuo u kampanju

16.02.2014 u 21:59

Bionic
Reading

Mađarski konzervativni premijer Viktor Orban vrlo borbenim govorom naciji pokrenuo je u nedjelju kampanju kako bi izborio novi mandat nakon parlamentarnih izbora 6. travnja, pozvavši birače da izaberu između njegove vlade i povratka postkomunističkom režimu koji je doveo Mađarsku na rub kolapsa, javljaju agencije

'Borba još nije završena, održimo naše rezultate: smanjenje cijena javnih usluga, smanjenje poreza za obitelji, povišenje minimalne plaće i sigurne isplate mirovina', rekao je šef vlade u Budimpešti.

On je naglasio da je minimalna plaća narasla, stopa inflacije pala, da su smanjene cijene energenata za kućanstva, da ekonomija doživljava rast a da je proračunski deficit ispod 3 posto BDP-a već godinama.

'Mađarska nije ista zemlja kao prije četiri godine... mijenjanjem naše sadašnjosti, možemo promijeniti našu budućnost, to neće biti ona koju su predvidjele odluke Londona ili Bruxellesa', dodao je. Naglasio je kako je Mađarskoj bilo dosta politike koja je uvijek bila fokusirana na to da zadovolji Zapad, bankare i strane medije

'Danas dobro znamo da su pred nama dva puta, moramo izabrati između dvije opcije, dvije ideologije i dviju snaga. Budućnost ili prošlost. Vrlo je jednostavno: izgradnja budućnosti ili ponovna uspostava postkomunizma'.

Nakon što je stupio na vlast 2010. Viktor Orban je iskoristio dvotrećinsku većinu svoje stranke Fidesz u parlamentu za uvođenje niza spornih reformi.

Kritizirali su ga i u inozemstvu i u Mađarskoj, Europska unija, Sjedinjene Države i brojne nevladine organizacije jer je ograničio neovisnost Ustavnog suda, središnje banke, ureda državnog odvjetnika, pravosuđa, medija i što je koketirao s krajnjom desnicom.

Kako bi ušutkao kritičare, Orban je istaknuo da je stanje u Mađarskoj 2010. bilo katastrofalno i da su reforme bile potrebne za poboljšanje konkurentnosti i gospodarskog rasta zemlje.

Ispitivanja pokazuju znatnu prednost njegove stranke Fidesz pred lijevim savezom koji vode socijalisti.