LAŽIRANI PUTNI NALOZI

Potvrđena optužnica protiv Tomislava Sauche u aferi Dnevnice, njegova tajnica Zeljko nije došla na sud

14.03.2019 u 09:39

Bionic
Reading

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u četvrtak je raspravljalo o osnovanosti optužnice protiv bivšeg predstojnika premijerova ureda Tomislava Sauche i njegove tajnice Sandre Zeljko u tzv. aferi Dnevnice

Na sjednicu optužnog vijeća došao je Saucha, ali ne i Zeljko, a optužno vijeće optužnicu je potvrdilo.

Uskok tereti Sauchu da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića lažirao putne naloge i sa svojom tadašnjom tajnicom Sandrom Zeljko nezakonito stekao 580 tisuća kuna. U proširenju istrage Sauchu je Uskok osumnjičio da je akontacije za fiktivne dnevnice dijelio sa Zeljko, nekadašnjom 'krunskom svjedokinjom' u tom slučaju.

No nju terete da je i nakon Sauchina odlaska nastavila dizati novac pa je od ožujka 2016. do veljače ove godine, po Uskokovim tvrdnjama, samoinicijativno krivotvorila potpise kasnijih šefova kabineta Nevena Zelića i Davora Božinovića te preuzela i zadržala akontacije dnevnica u ukupnom iznosu od gotovo 350.000 kuna.

Istraga u ovom slučaju najprije je pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ovog saborskog zastupnika, a naknadno je proširena na Zeljko. No istraga je postala pravomoćna tek u kolovozu prošle godine, kada je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo Uskokovu žalbu na raniju odluku suca istrage koji je zaključio da proširenje istrage nije u skladu sa zakonom.

  • +6
Potvrđena optužnica protiv Tomislava Sauche Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Prvo ukidanje Uskokova rješenja o proširenju istrage uslijedilo je nakon što je Saucha, kao saborski zastupnik, prilikom glasovanja presudio da ne prođe zahtjev za opoziv ministra Zdravka Marića, koji je prethodno potpisao. No Saucha je odbacio sumnje da ga je netko 'kupio', pojašnjavajući da je promijenio odluku kako bi se izbjegli novi izbori.

I u novoj optužnici Saucha i Zeljko se terete za zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave, odnosno pomaganje u tim nedjelima, zbog čega im prijete bezuvjetne zatvorske kazne.