OŠTETILI FOND ZA 130 MILIJUNA KUNA

Optuženi tvrde da nisu krivi za fiktivni otkup PET ambalaže

04.06.2014 u 16:23

Bionic
Reading

Nekadašnji direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo danas je na zagrebačkom Županijskom sudu, zajedno s bivšom HDZ-ovom saborskom zastupnicom Barbarom Bešenić te još četvero optuženika i tri tvrtke, odbacio Uskokove optužbe da je Fond kojem je bio na čelu oštetio fiktivnim otkupom PET ambalaže za preko 130 milijuna kuna.

Uz Mladinea i prvooptuženu Barbaru Bešanić, vlasnicu tvrtke BBS, optužen je i njen sin Krunoslav, koji je ujedno bio član uprave BBS-a, direktor poduzeća Retabl iz Metkovića Dragan Mioč, vlasnik zadarske tvrtke Odlagalište Sirovina Miho Zrnić Marinović te državljanin BiH Dražen Kovač.

Uskok ih tereti da su neistinito prikazivali količine prikupljene i uporabljene PET ambalaže, za koju su od Fonda dobivali novac i potom ga međusobno dijelili. Mladinea terete i da je kao direktor Fonda na traženje Barbare Bešanić i njenog sina pogodovao njihovoj tvrtki, otpisavši im 1,3 milijuna kuna duga.

Ukupnu štetu u ovom slučaju Uskok procjenjuje na najmanje 130 milijuna kuna, za koliko je navodno Fond oštećen dvostrukom naplatom te prodajom plastičnih boca.

Uskok tvrdi da su se optuženi od 2006. do 2009. u Podrutama, Metkoviću i Zadru povezali u zločinačko udruženje kako bi kroz sustav prikupljanja PET ambalaže sebi i svojim tvrtkama pribavili znatnu imovinsku korist dvostruko naplaćujući ambalažu koja nije bila prikupljena i predana koncesionaru.

Mladineo je i ranije optuživan da je nanosio štetu Fondu kojem je bio na čelu poslujući sa zadarskim poduzetnikom Zrnićem Marinovićem, ali i marketinškom agencijom Fimi medija preko koje se, po tvrdnjama Uskoka i nepravomoćnoj sudskoj presudi, punio HDZ-ov 'crni fond'.