ZGRATANJE NOVACA NA TUĐOJ NEVOLJI

Optuženi lihvari tvrde da nisu krivi i da im je savjest čista

11.06.2013 u 16:33

Bionic
Reading

Miro Čalušić i četvoro članova njegove skupine odbacili su danas na početku suđenja optužbe kojima ih se tereti za sklapanje lihvarskih ugovora zbog kojih su brojne žrtve ostale bez kuća i milijunske imovine.

No, rasprava je prekinuta nakon što je braniteljica provoptuženog Višnja Drenški-Lasan zatražila izuzeće zamjenika općinske državne odvjetnice zbog nedozvoljenog prikupljanja dokaza.

'Savjest mi je čista i nisam kriv', rekao je na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu Miro Čalušić, koji je s ostalim članovima skupine uhićen početkom siječnja.

On je u jednom trenutku zaplakao u sudnici u koju je doveden iz pritvora, dok se suokrivljeni njegov brat Hrvoje i stric Marijan, te Ivan Anđelić i Ana Paradi brane sa slobode.

Lihvarske ugovore Čalušić je navodno sklopio s 25 osoba u Zagrebu i Dubrovniku, prema navodima optužbe 'koristeći njihovu lakovjernost, životne i ekonomske neprilike te umanjenu mogućnost prosuđivanja'.

Osim zbog lihvarskih ugovora na kojima je od 2007. do rujna 2012. u nekretninama i novcu 'zaradio' više od 31 milijun kuna, tužiteljstvo ga tereti i za dvije prijevare, prijetnje smrću nasljednici jednog od dužnika, krivotvorenje isprava, ovjeravanje neistinitog sadržaja te stavljanje u optjecaj krivotvorenog novca.

Ostalima se sudi zbog krivotvorenja isprava, odnošenja vrijednih predmeta iz kuće jednog dužnika, pomaganja u krivotvorenju isprava, sakupljanja dugova i puštanja u opticaj krivotvorenih novčanica.

Na početak suđenja došli su i neki od oštećenika koji su od kamatara posuđivali novac zbog čega su mnogi od njih ostali bez svojih nekretnina. No, morali su napustiti sudnicu jer će biti ispitani kao svjedoci.

Drenški-Lasan zatražila je izuzeće zamjenika tužiteljice jer je nakon potvrđivanja optužnice provodio u istom predmetu dokazne radnje, odnosno naložio vještačenje pištolja pronađenog u Čalušićevom stanu o čemu nije obavijestio sud, a što po tvrdnjama braniteljice nije dozvoljeno.

Osim toga, kazala je braniteljica, zamjenik općinske državne odvjetnice je prije potvrđivanja optužnice obavljao dokazne radnje na kojima se temelji optužnica i izvodio dokaze bez nazočnosti obrane.

Zahtjev za izuzećem bit će prosljeđen nadležnom odvjetništvu koje bi do petka, kada je zakazan nastavak rasprave, o tome trebalo donijeti odluku.

Tužiteljstvo je predložilo da se na suđenju sasluša tridesetak svjedoka, među kojima su i zaposlenici benzinskih postaji na kojima je petookrivljena razmjenjivala krivotvorene novčanice.

Obrane smatraju kako nema mjesta osuđujućoj presudi jer se optužbe temelje na "nezakonitim dokazima".

Svi optuženi su odbacili krivnju, ali neki od njih tvrde da nisu bili svjesni da čine kazneno djelo.

Prvookrivljeni je ugovorima o zajmu navodio uvećane iznose i zaračunavao visoke kamate pri čemu je kao sredstvo osiguranja vsklapao sporazume o prijenosu vlasništva na nekretninama vrijednijim od samog duga.

Zbog takvih zajmova, prema pisanju medija, jedna žrtva je ostala bez hotela, dok su u drugom slučaju majka i sin ostali bez kuće u Dubrovniku, vrijedne 5,2 milijuna kuna.

Čalušiću je, po pisanju medija, vlasnik mjenjačnica, a u travnju mu je izgorio mercedes u podmetnutom požaru.