plamena stihija

Optužena za podmetanje požara kod Šibenika ide na ponovno psihijatrijsko vještačenje

22.03.2021 u 14:44

Bionic
Reading

Pred novim sudskim vijećem pod predsjedanjem sutkinje Maje Šupe u ponedjeljak je na Općinskom sudu u Šibeniku nastavljeno suđenje Mariji Junaković, optuženoj za podmetanje požara u Dubravi u srpnju 2019. godine

Pred novim sudskim vijećem pod predsjedanjem sutkinje Maje Šupe u ponedjeljak je na Općinskom sudu u Šibeniku nastavljeno suđenje Mariji Junaković, optuženoj za podmetanje požara u Dubravi u srpnju 2019. godine.

Novo sudsko vijeće imenovano je jer je Dijana Jakoliš, dosadašnja sutkinja u ovom slučaju, u međuvremenu imenovana sutkinjom Županijskog suda u Šibeniku te je novo sudsko vijeće imenovano automatizmom, potvrđeno je na Općinskom sudu.

Stranke u postupku nisu imale primjedbe na novi sastav Vijeća, a Junaković je potvrdila kako se ranije očitovala da razumije optužnicu, da se ne smatra krivom te da će obranu iznijeti na kraju postupka.

Tužiteljica Martina Burić pristala je da se pročitaju do sada izneseni dokazi te nije imala novih prijedloga za dokaze.

Obrana optužene, odvjetnici Ankica Giljanović i Zoran Mataić, također su pristali na čitanje iskaza do sada saslušanih svjedoka, a zatražili su novo psihijatrijsko vještačenje na okolnost ubrojivosti optužene te predložili da se ono napravi u Klinici za psihijatriju Vrapče.

Optužena proglašena neubrojivom

"Pri prvom ispitivanju okrivljena je proglašena nesposobnom za davanje iskaza, a to je bilo dan, dva nakon navodnog događaja. Okrivljena je pred ovim sudom proglašena neubrojivom i u vještačenju bolnice s Raba navodi se da je smanjeno ubrojiva u visokom stupnju", poručio je Mataić.

To je, naglasio je, jedan dvojbenih nalaza, a obrana smatra da ovaj nalaz treba provjeriti vještačenjem po krovnoj instituciji psihijatrije u Hrvatskoj.

Istaknuo je i da je u prethodnom vještačenju navedeno kako okrivljena "vrlo vjerojatno nije bila akutno psihotična". Naglasio je da se ne temelju "vrlo vjerojatno" ne može donijeti odluka, pa je zato zatražio novo vještačenje.

Tome se usprotivila tužiteljica, obrazlažući da ranije provedeno psihijatrijsko vještačenje nije nejasno niti proturječno te stoga, istaknula je, nema razloga ići u novo.

"S obzirom na raniju sudsku odluku prema okrivljenoj i s obzirom na nalaz psihijatra, držimo da se i dalje treba svakih 15 dana javljati psihijatru u Općoj bolnici Šibenik, pa tužiteljstvo predlaže produženje te mjere", istaknula je Burić.

Produljena mjera obaveznog javljanja psihijatru

Odvjetnici se tome nisu usprotivili te je sud produžio mjeru obaveznog javljanja psihijatru. Sudsko vijeće na čelu s Majom Šupe jednoglasno je prihvatilo prijedlog obrane da se ide u novo psihijatrijsko vještačenje u klinici Vrapče.

Junaković se tereti da je 27. srpnja 2019. oko 13.30 sati u Dubravi, s ciljem izazivanja požara otvorenim plamenom, zapalila raslinje uz prometnicu od Dubrave prema autocesti.

Požar se uslijed jakog juga brzo proširio te zahvatio područje od zaselaka Južni Škugori, sjeverno preko Rupića, brda Krtolin do zaselaka Lugovići, Mihaljevići i Podlukovnik, ugrozivši tamošnje poljoprivredne površine i stambene objekte.

U požaru je izgorjelo ukupno 900 hektara borove šume, a šteta nastala u požaru procijenjena je na 14,7 milijuna kuna.