VIRUS VREBA

Oprezno s mailovima s logotipom MUP-a

13.12.2013 u 15:11

Bionic
Reading

PU požeško-slavonska pozvala je danas građane da policiji prijave dobiju li na svom računalu obavijest s logotipom MUP-a i upozorenjem da će, uplate li 500 kuna, njihovo računalo biti odblokirano, upozorivši da je riječ o virusu koji se pojavio u zemljama EU i SAD-u.

Požeško-slavonska policija u priopćenju navodi kako je u zadnjih mjesec dana dobila više prijava građana da tijekom pretraživanja interneta zaprimaju obavijest s logotipom MUP-a RH i upozorenjem o blokadi računala zbog činjenja kriminalnih radnji.

U tom upozorenju stoji kako će se blokada ukloniti nakon što primatelj upozorenja za otključavanje računala putem PaySafe kartice uplati 500 kuna.

U policiji ističu da MUP ne provodi nikakvu akciju praćenja građana i kontrole korištenja interneta i kršenja autorskih prava, već da se u ovom slučaju radi o računalnom virusu, tzv "GVU Trojan". Taj virus prilikom zaraze računala onemogućuje pristup Windows radnoj površini, upravitelju zadataka (task manager), registry-ju te korisniku onemogućuje rad.

U isto vrijeme, korisniku se pojavljuje poruka koja govori da su otkrivene navodne ilegalne radnje na računalu, skidanje glazbe, dječja pornografija i ostale kriminalne radnje. U tekstu se traži od korisnika da uplati 500 kuna putem PaySafe kartice te da će računalo biti otključano u roku 72 sata.

Policija napominje da se na isti ili sličan način virus pojavio u gotovo svim zemljama Europske unije i SAD-a.

Umjesto plaćanja, građani se trebaju javiti najbližoj policijskoj postaji i prijaviti slučaj ili dojaviti na telefon 192, kažu u PU požeško-slavonskoj.