IZBORI U RUMUNJSKOJ

Oporbena ljevica izbrisala tehnokratsku vlast

12.12.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Rumunjska ljevičarska Socijaldemokratska stranka (PSD) pobijedila je na jučer održanim parlamentarnim izborima osvojivši više od 45 posto glasova, pokazale su prve izlazne ankete objavljene kasno sinoć

Prema rezultatima anketa, PSD je osvojio između 45,5 i 45,8 posto glasova, prenio je Reuters. Socijaldemokratsku slijedi stranka desnog centra, Nacionalna liberalna stranka (PNL) aktualnog rumunjskog predsjednika Klausa Iohannisa, a osvojila je između 20,7 i 21 posto glasova, dok je Savez Spasite Rumunjsku osvojio između osam i 9,2 posto glasova.

Čelnik PSD-a Liviu Dragnea izjavio je da je oduševljen pobjedom, dodajući kako želi da Rumunjska postane dobra zemlja za sve Rumunje.


'Rumunji su danas glasali za gospodarski rast, više novca u svojim džepovima, niže poreze i podršku biznismenima. Nadam se da u budućnosti nećemo imati sukobe', kazao je Dragnea, dodajući da će idućih dana početi s konzultacijama o formiranju parlamentarne većine. Inače, politički analitičari predviđaju da će Socijaldemokratska stranka pokušati formirati koaliciju s manjim strankama.

Rumunji su glasali na parlamentarnim izborima godinu dana nakon što je bivši premijer, socijaldemokrat Victor Ponta podnio ostavku na tu funkciju poslije masovnih prosvjeda, a oni su izbili nakon tragičnog požara u jednom bukureštanskom noćnom klubu u kojem su poginule 64 osobe.

Posljednjih godinu dana Rumunjsku je vodila nestranačka tehnokratska vlada na čelu s bivšim europskim povjerenikom za poljoprivredu Dacianom Ciolosem

Traian Basescu, bivši rumunjski predsjednik i čelnik ekstremno desnog Pokreta narod (PMP), doživio je na jučer održanim izborima potpuni fijasko, što tamošnji politički analitičari ocjenjuju kao kaznu zbog niza korupcijskih skandala u koje je umiješan ovaj političar poznat po čitavom nizu skandaloznih primjedbi na račun žena, Roma i siromašnih, a izborni rezultat njegove stranke pokazao je da uspon ekstremne desnice u Europi ipak nije slučaj i u Rumunjskoj.

 
Inače, dvodomni rumunjski parlament ima ukupno 504 zastupnička mjesta, a na izborima na kojima je oporba potukla dosadašnju tehnokratsku vlast pravo glasa imalo je 18 milijuna Rumunja.