RASPRAVA U SABORU

Oporba žestoko po ministrici Murganić zbog afere 'paketići', Radin dijelio opomene šakom i kapom

08.12.2017 u 11:31

Bionic
Reading

Nakon jučerašnjeg zahtjeva za ostavkom, ministrica za demografiju i obitelj Nada Murganić i danas je bila pod paljbom oporbe zbog afere 'paketići'

Aferu 'paketići' oporba je spomenula tijekom rasprave o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi. Nakon uvodnog izlaganja ministrice Nade Murganić za repliku se javio SDP-ov Mirando Mrsić. 'Svjedočili smo jednom događaju koji ne služi na čast RH, a ni onima koji vode Europski socijalni fond. Očekujem da odreagirate na ovu blamažu. Fond osigurava nefinancijsku pomoć onima koji su u potrebi. Njegova pravila su vrlo striktna i ne dopuštaju da se ta pomoć daje onima kojima to nije potrebno. Vi ste bili u jednoj dječjoj ustanovi gdje ste djelili pomoć siromašnima, a da siromašnih tamo nije bilo. Netko za to mora odgovarati', poručio je Mrsić, dodavši da će Europska komisija sigurno poslati inspekciju.

'Strašno je da u javnom prostoru ima toliko dezinformacija, da smo toliko dali objašnjenja vezano uz navodnu aferu 'paketići, koje nema. Nadam se da će doći EK u kontrolu jer smo upravo po njihovim uputama sredstva iz tehničke pomoći koristili za promociju naših aktivnosti', odgovorila je uzrujana Murganić.

'U nekoliko insititucija ponijeli smo slatkiše i školski pribor. Ako se europski fond reklamira ovako i to se može podijeliti tu svakome, mi ne smijemo donijeti djetetu slatkiš. Namjerno se diskvalificira mene. Nemojte se služiti lažima na osobnoj razini', odgovorila mu je ministrica.

  • +24
Saborski zastupnici raspravljali o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Za povredu poslovnika odmah se javio SDP-ov Saša Đujić. 'Ministrica je malo nervozna i ne može omalovažavati Mrsića, ali ni cijelu javnost koja je prekjučer vidjela na televiziji šprint državne tajnice Margarete Mađerić, koja je novi prvak Hrvatske u šprintu. Cijela Hrvatska je vidjela tu sramotu i nemojte nas praviti ludima', poručio je Đujić.

Za repliku se javio i HDZ-ov Ivan Čelić poručivši da bi se Mrsić kao ministar u Milanovićevoj vladi zadnji trebao javljati. 'Svi se sjećamo premijerove supruge i objašnjenja kako bi se crni kruh trebao rezati na tanke šnite', rekao je Čelić.

Na izlaganje ministrice Murganić javio se i Hrastov Hrvoje Zekanović, koji je u sklopu replike krenuo odgovarati i SDP-ovim zastupnicima. 'Vama je problem što je to katolički vrtić', poručio je Zekanović.

Pokušao ga je spriječiti predsjedavajući Furio Radin. 'To nije replika ministrici', vikao je Radin, no Zekanović nije odustajao. Zbog toga je dobio i opomenu.

Nakon njega opomenu je zaradio i SDP-ov Saša Đujić koji je unatoč tome što je Zekanoviću već izrečena opomena tražio povredu poslovnika.

'I vi dobivate opomenu. I vi isto', počeo je nabrajati Radin. Nakon toga Mostov Miro Bulj zatražio je stanku, a pridružio se i SDP.

'Potrebno je raščistiti pitanje paketića', poručio je nakon stanke Mrsić, ponovivši da Fond za socijalnu pomoć distribuira paketiće najpotrebitijama. 'Nema prebacivanje stavki iz tehničke pomoći na ministarstvo', dodao je.

Pročitao je poziv za medije u kojem piše da će se 'darivati poklonima koje sufinancira fond'. 'Očekivao sam da će ministrica reći tko je pogriješio', poručio je Mrsić. 'U slučaju paketića očito nisu poštivana pravila Europske komisije', kazao je SDP-ov zastupnik.

'Ne možete tehičku pomoć trošiti za neke druge stvari i to je nenamjensko trošenje. Hrvatska javnost trebala bi saznati istinu i kako se u vrtiću gdje nema potrebitih našla ta pomoć', kazao je Mrsić.

'Sredstva iz tehničke pomoći su upotrebljena prema svim pravilima', poručila je Murganić u odgovoru.

Replicirao joj je SDP-ov Nenad Stazić. 'Kažete tu da paketića nema, a svi smo vidjeli na televiziji paketiće. Ima vrlo jednostavno rješenje - da kažete da, dogodila se greška ili kažete da smo pogriješili u pozivu. Ali probati raditi od zastupnika budale i govoriti da paketići ne postoje, tu ste nadmašili sami sebe', poručio je Stazić.

'Išli smo u vrtić za Svetog Nikolu. Moja najbliža suradnica ima dijete od 10 godina', kazala je Murganić, odgovorivši na optužbe da je u vrtić išla jer u njega ide dijete od zaposlenice ministarstva.

'Lažete i uplićete se u svoje laži. Dan prije ste bili u Nazorovoj i tamo su ti paketići potrebni. Lažete jer ste rekli da ste naljepnice za katolički vrtić lijepili na paketiće koji nisu kupljeni sredstvima Europske unije', kazao je Mrsić.

'Ovo očito ide u krug dalje. Isti način kupovine bio je i u Nazorovoj. I mi ćemo tražiti da se o ovome očituje Safu', odgovorila je Murganić.

'Ako je najveća afera, afera izmišljenih paketića, onda ste vi najbolja ministrica. Problem je što je to katolički vrtić, a ako je to problem onda smo mi sjajno društvo', javio se Zekanović.

Na današnjoj sjednici, zastupnici će po hitnom postupku raspravljati o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi kojim se povećava zaštita osoba s invaliditetom, nakon čega će slijediti glasovanje o dosad raspravljenim točkama.

Izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi pravo na status njegovatelja moći će se priznati i bračnome ili izvanbračnom drugu, formalnom ili neformalnom životnom partneru osobe s invaliditetom, a radi uključivanja u svakidašnji život zajednice, osobama s invaliditetom moći će se priznati pravo na osobnu invalidninu neovisno o tome primaju li plaću.

Uvodi se i zabrana pravnim ili fizičkim osobama koje obavljaju djelatnost socijalne skrbi sklapanje ugovora o otuđenju ili opterećenju nekretnine s korisnikom kojemu pružaju socijalnu uslugu.