SABORSKA RASPRAVA

Oporba žestoko po Aladroviću: Tajming je indikativan, naknada za starije predložena je uoči izbora

13.05.2020 u 11:54

Bionic
Reading

Vladin prijedlog po kojemu se od iduće godine uvodi nacionalna naknada za starije osobe u iznosu od 800 kuna po korisniku, saborska je oporba u srijedu povezala sa skorim izborima, HDZ to odbacuje i poručuje da Vlada vodi sustavnu brigu za starije.

Spomenutu naknadu iduće će godine dobiti gotovo 20 tisuća građana starijih od 65 godina koji za života nisu skupili 15 godina mirovinskog staža, žive neprekidno barem 20 godina u Hrvatskoj ili u kućanstvu gdje su prihodi po članu obitelji manji od 800 kuna mjesečno.

„Nacionalna naknada institut je usmjeren na povećanje kvalitete života starijih osoba, na taj im način omogućavamo prihod u starosti za zadovoljene osnovnih životnih potreba, sukladno mogućnostima države“, istaknuo je ministar rada i socijalne skrbi Josip Aladrović.

Iznio je računicu po kojoj će država za tu namjenu u 2021. trebati isplatiti 132 milijuna kuna za oko 19.700 korisnika, a godinu kasnije 181 milijuna za oko 21.500 korisnika.

Žene u ruralnim područjima, jedna su od ciljanih skupina, kazao je ministar, objašnjavajući da se zakon donosi po hitnom postupku kako bi se osigurale pretpostavke da njegova primjena krene 1. siječnja 2021.

Tajming je indikativan, predizborni

Tajming je indikativan, zakon se donosi nekoliko tjedna prije izbora, ovo je varanje građana, još jedan zakon „u skladu sa surovom HDZ-ovom izbornom trgovinom“, ocijenili su Karolina Leaković (SDP) i Mirando Mrsić (Demokrati), zašto se čekalo tri godine da se to predloži, pita Ivan Lovrinović (PH).

Silvano Hrelja (HSU) propituje osigurava li primanje od 800 kuna, koje je tri puta manje od granice siromaštva, starijima dostojanstven život.

O dostatnosti se može razgovarati, no to je ono što država trenutno može dati. Starijima na ovaj način šaljemo poruku da nisu zanemareni, odgovorio je ministar, navodeći kako je uvođenje nacionalne naknade predviđeno Strategijom socijalne skrbi donesenom prije nekoliko godina.

Jeckov: Najveći broj Srba povratnika zakon neće obuhvatiti

Draganu Jeckov (SDSS) zanima zašto je kao jedan od uvjeta za naknadu uzeto 20 godina neprekinutog prebivališta u Hrvatskoj, jer tako, kaže, najveći broj Srba povratnika zakon neće obuhvatiti.

Ministar ističe da su u izradi zakona analizirane europske prakse, da institut naknade uvijek „vuče“ neprekinuti boravak, da ima različitih iskustva, da je 20 godina donja granica prema viđenom.

HDZ-ovi zastupnici hvale Vladin prijedlog. Kad objede dolaze iz oporbe, znači da je prijedlog dobar, kaže Ante Babić (HDZ) i poziva da se administriranje kod podnošenja zahtjeva za naknadu svede na najmanju mjeru, odnosno omogući elektroničkim putem.

Aladrović obećava da će se voditi računa o tome, kaže da je za provedbu zakona odabran HZMO zbog teritorijalne disperziranosti, a time i dostupnosti korisnicima. Zavod ima 20 ureda u 91 ispostavu.

Sabor o prijedlogu zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Ukrali ste pola milijarde kuna

Mrsić je ministra, odnosno Vladu, prozvao da je osobama s invaliditetom (OSI) ukrala pola milijarde kuna sa računa koji je bio namijenjen zapošljavanju tih osoba. Kome ste dali tih pola milijarde i koliko je od tih sredstava otišlo OSI koje su bile na čekanju i izgubile posao za vrijeme koronakrize, zapitao je i poručio: "Sramite se!"

Ministar je njegova tumačenja nazvao „malicioznima“ i prozvao ga da „teškim riječima plaši javnost“. Iznesite istinu do kraja i recite da postoji još 200 milijuna kuna, da se uredno isplaćuju sve obveze, kazao je bivšem, SDP-ovom ministru rada.  

„S određenim smo sredstvima očuvali radna mjesta, a  s druge strane ostavili oko 200 milijuna kuna kojima se OSI omogućava i potiče zapošljavanje“, kazao je Aladrović.

Dobro da ste sredstvima Zavoda za vještačenje spasili tisuće radnih mjesta OSI, rekla je ministru Ljubica Lukačić (HDZ)

I Marko Sladoljev (Most) kaže kako mu udruge OSI šalju poruke da im je Vlada uzela 500 milijuna iz fonda koji potiče profesionalnu rehabilitaciju. Neka ministar odgovori, ljudi su u panici, zatražio je.