pozivaju na kontinuitet

Oporba želi da Dalija Orešković ostane na čelu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

15.02.2018 u 18:42

Bionic
Reading

Saborska oporba pozvala je u četvrtak u raspravi o izboru predsjednice i članova Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa na zadržavanje kontinuiteta rada te institucije

Na listi od devet kandidata, za predsjednika i četiri člana Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa za predsjednicu Povjerenstva predložene su dosadašnja predsjednica Dalija Orešković te Nataša Novaković, a za članove Davorin Ivanjek, Aleksandra Ileković Jozić, Tatijana Vučetić, Duje Prkut, Dragan Zelić, Antonija Petričušić te Tončica Božić.

Od kandidata za članove dvoje ih je bilo u dosadašnjem Povjerenstvu, Tatijana Vučetić te Davorin Ivanjek.

Riječ je o tijelu koje je iznimno važno za demokratski karakter društva i za demokratski nadzor rada državnih dužnosnika, istaknuo je u raspravi Goran Beus Richembergh (Klub GLAS-a i HSU-a) i pozvao kolegice i kolege da očuvaju kontinuitet rada Povjerenstva kao i ponovni izbor Dalije Orešković za predsjednicu Povjerenstava čiji rad je ocijenio kvalitetanim, dobrim i otvorenim prema javnosti.

‘Dosadašnje Povjerenstvo djelovalo je preventivno, otrežnjujuće i političkim impulsima, te u nekim situacijama koje su bile vrlo turbulentne i goruće, primjerice kod slučaja Karamarko postavilo se vrlo principijelno’, kazao je Beus Richembergh .

Da je potrebno zadržati kontinuitet kao i da je dosadašnjim radom povjerenje zaslužila Dalija Orešković smatra i Arsen Bauk (Klub SDP-a) koji kaže da ne bi bilo loše poslati poruku da Sabor vjeruje toj instituciji.

‘Ako Orešković ne ostane predsjednica Povjerenstva to će biti jedan teret novom Povjerenstvu koje će morati paziti što radi kada su u pitanju vladajući a s druge strane imat će i jedno nepovjerenje onih koju su se zalagali za kontinuitet’, rekao je Bauk.

  • +5
Dalija Orešković Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Marija Jelkovac (Klub HDZ-a) kazala je da je iz životopisa svih kandidata vidljivo da svi imaju dobre predispozicije za obnašanje dužnosti i kako vjeruje da će izabrani časno obnašati dužnost sukladno zakonu i štiteći javni interes. Očekuje također da će izabrani raditi na daljnjem poboljšanju zakonske regulative i da će znati prepoznati u graničnim slučajevima što je pravedno i na koji način postupiti.

Predsjednika i članove Povjerenstva Sabor bira tajnim glasovanjem, a uvjet je da dobiju većinu glasova svih zastupnika, dakle 76 glasova. Biraju se na pet godina, a na svoju dužnost mogu biti izabrani najviše dva puta.