UPAD U DRŽAVNU REZIDENCIJU

Opljačkan Milanovićev i Mesićev ljetnikovac na Hvaru

Bionic
Reading

U razdoblju od 31. ožujka do 2. travnja, u Hvaru je za sada nepoznati provalnik ušao u prostorije objekta u vlasništvu RH. Odnio je tri televizora i alat. Počinjena materijalna šteta procjenjuje se na oko 15 tisuća kuna. Policija traga za počiniteljima i ukradenim stvarima - ovako je glasila štura vijest koju je splitska policija jučer objavila

Kako je za Slobodnu Dalmaciju pojasnila Antonela Lolić, glasnogovornica PU SD, 'u dogovoru sa Zagrebom' odlučeno je da se medijima o ovom događaju ne govori apsolutno ništa više. No, iza ove naizgled beznačajne vijesti iz policijskog biltena krije se, pak, malo značajnija vijest jer je objekt u vlasništvu RH u koji je provaljeno zapravo državna rezidencijalna vila 'Kovač' na Hvaru, poznatija kao Bakarićeva vila, u kojoj je, primjerice, prošlog ljeta ljetovala obitelj hrvatskog premijera Zorana Milanovića.

Osim tri televizora ukradeni bušilica, rezalica za obrezivanje živice te još neki sitniji alat. Na jednokatnoj vili od 200-tinjak kvadrata, kao i na pripadajućem zemljištu koje ima približno dvije tisuće četvornih metara, nema nikakvih nadzornih kamera niti nekog drugog osiguranja. O ugrađivanju videonadzora tek se nedavno počelo razmišljati, no o realizaciji te ideje zasad se ništa ne zna.


Vila Kovač poprilično je jednostavna kuća, skromnog unutarnjeg uređenja, s tri spavaće sobe na katu i velikom terasom. Najveća joj je prednost položaj i veliki vrt koji sa svih strana štiti od pogleda znatiželjnika. Do vile se može doći jedino makadamskim putem. O cijelom se, pak, kompleksu tijekom godine brine mještanin Jurko Dujmović, čiji je otac Jozo do odlaska u mirovinu čak 32 godine održavao taj objekt.

Dujmović mlađi jučer je kazao da ne zna ništa o provali te da je samo 'nešto načuo' o tome i da se on brine o kući na način da 'kad nešto triba popraviti, onda popravin'. Njegov otac Jozo, pak, veli da su, dok je on brinuo o vili građenoj za Vladimira Bakarića, zasigurno najmoćnijeg hrvatskog političara u bivšoj Jugoslaviji, zabilježena dva 'upada' u vilu.

'U jednom se slučaju radilo o mulariji koja se zafrkavala i tad ništa nije ukradeno, a drugi put su bili ukradeni jedan bicikl i telefon. E, ali nije tada bilo ove tehnike ka danas da se šta može ukrasti', primjećuje stariji Dujmović. Bivša Bakarićeva rezidencija bila je omiljena i Stjepanu Mesiću koji je u njoj odsjedao tijekom svog desetogodišnjeg predsjedanja Hrvatskom. Nakon njegova odlaska s te dužnosti čak je izbio i skandal jer je tražio da mu država i dalje omogući da sa svojom obitelji ljetuje u vili iako na to više nije imao pravo.